Praktiska tips vid en separation
Ibland händer livet. Relationer går i kras, vi flyttar isär eller något annat inträffar som gör att livet förändras. Det är något de flesta av oss helst vill slippa tänka på, men det är trots allt en god idé att vara medveten om sina egna och partnerns rättigheter och skyldigheter om en sådan sak skulle ske.
Separation – vad säger sambolagen?
Rättigheterna och skyldigheterna regleras av sambolagen, som du kan läsa i sin helhet på Sveriges riksdags hemsida. Viktigt att veta är att sambolagen enbart gäller om ni inte har utfärdat ett eget samboavtal. Är ni gifta gäller dessutom andra regler vid skilsmässa.
Flytta isär som sambo
Är du sambo och ska separera? Vad händer med bodelningen? Det är många frågor som kan dyka upp när man ska separera som sambos.
En bodelning kan bli aktuell om någon av er kräver detta. De ägodelar som ni har skaffat gemensamt under tiden ni har bott ihop ska delas lika. Det gäller även om en av er har betalat en större andel för till exempel soffan.
Om ni köpt er bostad tillsammans ska denna delas upp lika. Men var det du eller din parter som har köpt bostaden innan, tillfaller bostaden till personen som köpte den. Har ni fått barn tillsammans kan den som inte står på bostaden få vissa rättigheter. Det kan göras en bedömning att en av er har ett större behov av den befintliga bostaden. Den som behåller bostaden har då skyldighet att köpa ut den som lämnar.
Flytta isär som gifta
Att separera som gift är lite knepigare. Ni ska först ansöka om äktenskapsskillnad hos tingsrätten. För det behövs hemorts- och personbevis, som ni kan skaffa från Skatteverket.
Hur blir då bodelningen när man separerar som gift? Även här ska ni dela allt lika, med undantag för personliga ägodelar. Det kan också finnas äktenskapsförord, testamenten eller gåvobrev som innebär att specifika tillgångar tillhör en av er.
När det gäller bostaden så kan den av er som har störst behov av bostaden få bo kvar. Men den andra parten ska då kompenseras ekonomiskt.
Hantering av ekonomin vid separation
En separation kan bli kännbar för ekonomin. Helt plötsligt finns bara en inkomst. Saker ni har delat på innan kan bli väldigt påtagliga, så som boende, mat, bil och mycket annat.
När du har separerat kan det behövas nya möbler och elektronik till ditt nya boende och ekonomin kan bli mer ansträngd i början. Titta därför igenom din ekonomiska situation och börja räkna på vad som kan fungera med dina utgifter.
Hantering av avtal vid separation
När ni separerar är det viktigt att tänka på alla avtal ni har och vem som står på vad. Till exempel står inte internet- och elhandelsavtal på båda, utan endast på den av er som har tecknat avtalen. Låt oss säga att du står på elavtalet och ska flytta ut - då ska du göra en flyttanmälan. Från och med det datumet du har sagt som flyttdatum har avtalets sagts upp på den platsen du har lämnat. Så glöm inte att teckna nytt eller säga upp dina avtal inför en flytt.
Ska du anmäla din flytt måste detta ske senast tre arbetsdagar innan din flytt. Är du kund hos oss på E.ON kan du göra en flyttanmälan vilket innebär att du automatisk säger upp ditt elavtal på din nuvarande adress.
Underlätta en separation
För de flesta är en separation en jobbig process. Förutom att hela ens värld vänds upp och ner kan det bli lite stressigt i allt det praktiska runt om en.
Ett tips för att underlätta separationen är att sätta upp en plan i tre enkla steg: