Letar du efter tips på hur du ska packa inför din flytt? Genom att flyttpacka smart minskar du risken för att tappa bort något, det blir enklare att packa kartongerna lagom tungt och du hittar tandborste och pyjamas enklare första natten i nya boendet. Ett annat tips när du flyttpackar är att börja organisera packningen i tid. Du har förmodligen lite fler saker än du tror.

Hur flyttpackar man bäst? 

Att flyttpacka på bästa sätt är kanske något vi alla behöver hjälp med. Vad behöver jag? Hur ska en flyttlåda se ut? Kan jag packa alla böckerna i en och samma låda? Här hittar du inspiration om hur just du kan bli ett flyttproffs.

Glöm inte flytta ditt elavtal

Är du kund hos oss på E.ON kan du enkelt göra en flytt och läsa mer om våra tips och råd.

Så organiserar du flyttpackningen 

Ett bra sätt att utföra en smidig flytt är att starta i tid! Att flyttpacka tar mer tid än vad du kanske tror och kan skapa onödig stress. Ett av våra första tips är att börja rensa bland sina saker. Det kanske finns något bland dina gömmor som du kan skänka till välgörenhet eller sälja.

Nästa steg blir att skaffa tillräckligt med flyttkartonger och förpackningsmaterial.  Det kan vara svårt att bedöma hur många flyttlådor som behövs, men en vanlig tumregel är att räkna 1 flyttlåda per kvadratmeter. Det kan förstås variera och beror på om du har mycket eller lite saker i ditt hem.

Bra att ha när du ska flyttpacka 

 • Stabila flyttkartonger 
 • Silkespapper och tidningspapper
 • Wellpapp och bubbelplast
 • Handdukar och filtar
 • Packtejp och sträckfilm
 • Märkpennor
 • Sax och kniv

Så flyttpackar du köket

En stor del av köksutrustningen används inte så ofta, så mycket i köket kan du börja packa i god tid. Det kanske till och med finns något du kan skänka till välgörenhet. Men spara det nödvändigaste så du kan laga och äta mat in i det sista.

Så flyttpackar du porslin 

Att packa porslin vid flytt kan vara svårt. Ett vanligt misstag är att man placerar tallrikar liggande i stället för stående. Packa dem en och en och ställ dem sen på högkant i flyttlådan. Spara inte på silkespapper eller tidningspapper och lägg gärna i en handduk i botten av lådorna så det blir mjukt.

Så flyttpackar du glas 

När du flyttpackar dina glas och glasföremål är det viktigt att de är inpackade rätt och med rätt material. Använd bubbelplast, silkespapper eller handdukar och vira runt glasföremålen. Det säkraste sättet att packa glas är att packa in varje glas individuellt och sen packa dem stående i flyttlådan. Även här är det bra med en handduk i botten av lådan.

Glöm inte att märka ÖMTÅLIGT på kartongerna och rita pilar upp så ingen råkar vända upp och ner på kartongen.

Så flyttpackar du kläder

Ett tips innan du börjar packa dina kläder är att rensa. Vad kan du skänka eller återvinna? För att dina flyttkartonger inte ska bli för tunga, är en idé att fylla ut halvfulla kartonger med kläder. Ett annat sätt är att packa kläderna i sopsäckar, vilket gör det lätt att bara ta galgarna med plaggen på och hänga upp i din nya garderob. 

Så flyttpackar du tavlor och speglar

Både tavlor och speglar är ofta svårpackade då de har olika form. Ta god tid på dig när du flyttpackar dessa föremål och var noga med att paketera in i rätt sorts material. Vi rekommenderar att du använder bubbelplast, filtar, tejp och silkespapper. Om de får plats i en flyttlåda kan du ställa dem med till exempel kuddar eller filtar emellan.

Så flyttpackar du badrummet

Badrummet är ett av de sista rummen du flyttpackar. Det kan du vänta med till sista veckan innan flytten. Packa då ner allt, utom det nödvändigaste som du kan packa i en separat flyttlåda. I den separata lådan kan du ha dina väsentliga saker så som lite underläder, kläder och hygienartiklar så du klarar av de första dagarna i flyttstöket. 

Så flyttpackar du vardagsrummet

När du börjar planera att flyttpacka ditt vardagsrum så tänk på att inte lägga alla tunga föremål i en och samma låda. I vardagsrum finns det ofta böcker, krukväxter, prydnadssaker, mattor, lampor och mycket mer. Här kommer lite smarta tips hur du kan tänka runt detta. 

 • Tv-apparater, ljudanläggning, tv-spelkonsoler och mycket annat brukar finnas i vardagsrummet. Oftast finns det en många sladdar och kontroller till apparaterna också. Ett tips är att tejpa fast sladdar och kontroller med rätt apparat, så inget kommer bort i flytten. Eller att du hamnar i sladdtrassel. 
 • Bokhyllorna fyller vi oftast med böcker och prydnadssaker. Här är det viktigt att du sprider ut böckerna i flera kartonger så det inte blir för tungt. I dessa lådor kan du fylla upp med prydnadskuddar, filtar, kläder eller något annat mjukt som inte väger så mycket. När det är dags att packa ihop bokhyllan så ta gärna ut lösa hyllplan ur bokhyllan, linda in hyllorna i skyddsplast och tejpa ihop. 
 • Flyttpacka krukväxter kan vara lite svårt, de ska ju inte ramla omkull under flytten. Så krukväxterna packar du bäst i öppen kartong. För att de inte ska ramla är det bra att isolera med tidningspapper mellan krukorna så de står stadigare. 
 • Har du en byrå eller skänk? Då är det en bra idé att tömma alla lådor eller hyllplan. När du har gjort det kan du tejpa fast lådorna eller dörrarna med tejp och sträckfilm runt hela möbeln så de är på plats under hela flytten. 
 • Dina mattor behöver du bara rulla ihop och omsluta med tejp eller snöre. 

Så flyttpackar du sovrummet

I sovrummet finns oftast linneskåp som är fyllda med till exempel handdukar och lakan. Detta kan du börja packa rätt tidigt. Här kan du packa ner det du inte behöver den närmaste tiden. Handdukar kan i för sig vara bra att ha till ömtåliga föremål under flytten eller fylla ut i tunga kartonger. 

Bäddmadrasser kan du rulla ihop och tejpa eller binda ihop med ett snöre. Ett tips är att lägga dem i en sopsäck så de inte blir smutsiga.

Så flyttpackar du elektronik

Att flyttpacka elektronik så som tv, högtalare eller spelkonsoller kräver försiktighet så det kan vara bra att vira in prylarna i bubbelplast. Märk sladdar och fjärrkontroller så du vet vad som tillhör vad.

Så flyttpackar du källaren, vinden och garaget

I våra förråd gömmer sig oftast saker som vi inte har använt eller kommer att använda de närmsta åren. Här finns förmodligen mycket du kan skänka eller sälja.

Så flyttpackar du barnrummet

Innan du börjar flyttpacka ett barnrum är det en bra idé att förbereda ditt barn på vad som ska hända. Barnet har kanske hjälpt till att flyttpacka i de andra rummen och är nu lika angelägen om att packa sitt eget. Gör det till en rolig grej. I en låda ska alla bilar ligga tillsammans med en docka så inte bilarna eller dockan känner sig så ensamma.

Så flyttpackar du den heliga kartongen 

I denna kartong kan du packa det mest väsentliga så att du och din familj klarar er första dagarna i nya hemmet. Här kan du packa necessärer, toalettpapper, sängkläder, handdukar, kläder för ett par dagar, viktiga dokument samt prylar du behöver för att fixa frukost och middag.

Så flyttpackar du fikan  

Att ha en matsäck kan vara skönt under flyttdagen. Har du flytthjälp kan det vara en bra att fylla matkartongen med dricka, fika, kaffe och lite annat gott. Senare på kvällen kanske du bjuder på den klassiska flyttpizzan.

Flicka med muffin

Märk flyttkartongerna

Märk dina flyttkartonger väl. Skriv på sidan av kartongen vad den innehåller, till exempel om det finns prydnadssaker, porslin eller andra saker du är aktsam om. Rita gärna pilar upp så alla vet vilket håll kartongen ska stå på. Skriv också på kartongerna vilket rum de ska till i nya bostaden eller märk kartongerna med olika färger för olika rum.

Checklista – flyttpackning

 1. Börja rensa och packa i god tid före flytten. 
 2. Skaffa flyttlådor och förpackningsmaterial.
 3. Blanda tunga och lätta saker i en låda, till exempel böcker och kuddar.
 4. Fyll ut lådorna, till exempel med handdukar eller kläder, men glöm inte märka upp vad som finns i lådorna.
 5. Snåla inte på silkespapper och bubbelplast till ömtåliga saker. Handdukar och andra textilier kan fungera som extra skydd.
 6. Fotografera hur elektronisk utrustning är kopplad och märk upp vilka sladdar och fjärrkontroller som hör till de olika apparaterna.
 7. Packa en separat låda med lite kläder, sängkläder, toalettartiklar och husgeråd som kan behövas de första dagarna. 
 8. Packa viktiga dokument och värdesaker i en separat låda eller väska som du håller extra koll på.
 9. Packa en matsäck med fika, snacks och dryck till flyttgänget.