En bra utgångspunkt när du vill minska energianvändningen är att i första hand ta bort sådant som slösar el i onödan. Men vad drar egentligen mest och vad kan du göra för att spara energi? Vi listar några av de värsta strömtjuvarna, som också råkar vara de enklaste att göra något åt.

1. Håll bra temperatur för mat och elräkning

Kyl och frys drar förstås mycket el, de är stora och alltid igång. Men det går ändå att göra små åtgärder som gör skillnad. Förutom att se till att dörrarna är stängda och täta är det också bra att hålla koll på temperaturen, så den varken är för låg eller för hög. Lagom temperatur för både maten och elförbrukningen är +5°C i kylen och -18°C i frysen.

Att tänka energieffektivt i vardagen och till exempel låta maten svalna innan den sätts in och tina fryst mat i kylen istället för i ugnen hjälper också till att hålla elräkningen nere. Och att frosta av frysen regelbundet drar förstås sitt strå till stacken.

2. Lika rent med mindre energi

Diskmaskin och tvättmaskin är andra potentiella energitjuvar i hemmet. För båda gäller att alltid köra fylld maskin, eftersom de använder lika mycket energi oavsett hur mycket som är i dem. De flesta maskiner har också sparprogram som funkar bra vid de flesta tillfällen.

I tvättstugan är det dock torktumlaren som är den stora boven. Det går åt cirka tre gånger mer energi till att torka kläderna i torktumlare än det går åt till att tvätta dem. Om du har möjlighet är det absolut bäst för både miljön, plånboken och kläderna att lufttorka din tvätt.

3. När behöver du handdukstorken?

En handdukstork kan snabbt skena iväg i kostnad om den står på hela dagen. Egentligen behöver den kanske bara vara påslagen ett par timmar i samband med dusch? Tänk så många timmar som då återstår av dygnet att spara energi på.

Att lämna fönen i lådan och låta håret lufttorka istället kan också spara många kWh per år, om du gör det några gånger i veckan.

4. Så lätt kan det vara att stänga av

När det kommer till klassikerna standby-läge och laddsladdar som alltid bor i vägguttaget är det ofta lättare sagt än gjort att stänga av och dra ur. Att alla hemmets elprylar alltid skulle stängas av, av alla i familjen, låter nog som en utopi för de flesta. Tänk då vilken tur att det finns ett smart hjälpmedel som kan stänga av många saker samtidigt. Säg hej till grendosan med av-knapp! Skaffa några stycken, placera ut där det samlas mycket sladdar och stäng av dem samtidigt som du släcker lamporna på kvällen – hur smidigt som helst.

För att göra det ännu enklare kan du dessutom samla sladdar till sådant som ofta används samtidigt. Jobbar du hemma mycket? Varför inte ha sladd till dator, skrivbordslampa och mobilladdare i samma grenuttag, så kan du enkelt trycka på en enda knapp när jobbdagen är slut.

5. Varje glödlampa räknas

Att släcka lampor i rum du inte befinner dig i är ett gammalt knep, nästan för enkelt. Det är en grundbult i energisparande att inte låta saker vara igång när du inte behöver dem. Men när det kommer till belysningen (och ett par andra saker) gäller det också att satsa på energisnåla alternativ. Genom att efterhand byta gamla glödlampor till led, lågenergilampor eller halogen sparar du energi utan att knappt tänka på det. Dessutom har de flesta energieffektiva ljuskällor längre livslängd, vilket även sparar in på inköpskostnaderna över tid.

Tusentals sätt att minska energiförbrukningen

De största maskinerna är förstås de som generellt drar mest el i hemmet. Därför är det en god idé att ha koll på energimärkningen när det är dags att köpa nya vitvaror, TV och liknande, så kan du spara energi i många år framöver.

Men kanske viktigast av allt: tänk på att varje kilowattimme som inte används är billigare än de som faktiskt förbrukas. Eftersom vi har så många saker som drar el hemma finns det mycket att vinna på att försöka spara lite här och lite där.

Var kan du kapa kilowattimmar hemma hos dig?

Fler tips för att sänka elkostnaderna

Person med mobiltelefon bland gröna växter

Välj ett bra elavtal

Förutom att justera och effektivisera energiförbrukningen kanske det även är dags att se över och byta elavtal. Vad har du för avtalsform idag – fast eller rörligt elpris? Historiskt sett har man i längden tjänat på att välja ett elavtal med rörligt elpris. Om din budget är känslig för ett fluktuerande elpris kanske ett avtal med fast pris passar dig bäst.

Tjej pratar i telefon

Lägre energikostnader på 45 minuter

Boka ett personligt rådgivningssamtal med oss, så ser vi tillsammans över din energisituation och dina förutsättningar för att sänka förbrukningen – och därmed dina elkostnader. Rådgivningen är självklart helt kostnadsfri för dig som kund (värde 495 kronor).