De flesta elektronikprylar som tillverkas idag har blivit energieffektivare med åren, men detta gäller inte de senaste spelkonsolerna och moderna gamingdatorer. I takt med att de har blivit utrustade med kraftigare grafikkort och processorer drar de istället mer ström än sina föregångare.

Hur mycket ström drar en dator?

Datorer drar ström även i viloläge, men strömförbrukningen minskar rejält i viloläget jämfört med vid normalt påslaget läge. En stationär dator förbrukar 200–500 watt vid normalt bruk, medan den i viloläget drar cirka 5–10 watt. Bärbara datorer använder generellt mindre el än stationära, med en förbrukning på runt 20–50 watt vid normal användning och cirka 2–5 watt i viloläget.

Hur mycket ström drar en TV?

Hur mycket ström din TV drar beror på vilken typ och vilken storlek du har. En 42” LED TV drar ungefär 60–80 watt när den är i drift, medan samma tv i standby-läge drar mellan 1–3 watt. Ta för vana att alltid stänga av TV:n helt med hjälp av exempelvis en grenkontakt med strömbrytare.

Hur mycket ström drar spelkonsoler?

Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar ungefär 85 kronor/år medan Xbox One i standby-läge kostar cirka 150 kronor/år i elförbrukning. Du minimerar kostnaden genom att bryta strömmen helt till den hemelektronik du inte använder för tillfället.

Teckna nytt elavtal

Här kan du teckna det elavtal som passar dig bäst. 

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi finns här för dig så att du väljer rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.

Tips för att minimera elförbrukningen

Stäng av apparaterna du inte använder 

Datorer, TV-apparater, spelkonsoler och musikanläggningar, kanske framstår som energisnåla i viloläge, men skenet bedrar! Du kan spara upp till 500 kWh per år genom att stänga av helt. Det enklaste sättet är att ansluta apparaterna till en förgreningssladd med strömbrytare.

Dra ut kontakten till laddaren

Så länge laddaren sitter i eluttaget kan den fortsätta dra ström. Den kan dessutom överhettas och utgöra en brandrisk. Detta gäller allt från din dator- och mobilladdare till din rakapparat och eltandborste. Genom att koppla samtliga laddare till fjärrstyrda strömbrytare, timers eller grenkontakter med strömbrytare, kan du enkelt bryta strömmen och försäkra dig om att de inte förbrukar ström i onödan.

Sätt TV- och datorskärmen i viloläge eller energisparläge

Försätt din dator- eller TV-skärm i ”viloläge” eller ”energisparläge” när du lämnar rummet, eller stäng av skärmen helt, för längre stunder. Vissa moderna TV-apparater är idag utrustade med rörelsesensorer som automatiskt sätter TV:n i standby-läge när ingen är i närheten.

Stäng av din digitalbox (eller slopa den helt)

Digitalboxen kan också vara en strömtjuv. Den drar mellan 5-20 watt i påslaget läge och cirka 1 watt i standby-läget. Många av de moderna TV-apparaterna på marknaden erbjuder numera inbyggda digitalboxar. Det innebär att du inte behöver en separat box som drar ström även om din TV-utrustning är avstängd, så håll utkik efter denna finess nästa gång du köper en ny TV.

Köp energimärkta produkter

Titta efter Svanen, Energy Star och TCO-märket när du ska köpa ny TV, dator eller annan hemelektronik. Det är energimärkningar för IT-utrustning som är energismarta val.