I de flesta hem förbrukas en stor del av hushållselen i köket, eftersom vi i regel har många vitvaror och hushållsapparater där. I den här guiden delar vi med oss av våra tips för att spara energi i köket och visar energiförbrukning för kylskåp, frys, ugn, diskmaskin och andra köksmaskiner. Ta del av energispartipsen för att göra en tjänst för miljön samtidigt som du minskar din elräkning.
Följ din energiförbrukning
Med Mobilt BankID kan du som är kund hos oss logga in och följa din energiförbrukning.
Teckna nytt elavtal
Här kan du teckna det elavtal som passar dig bäst.
Vill du ha hjälp med att välja elavtal?
Vi finns här för dig så att du väljer rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.
Hur många watt drar en gammal kyl eller frys jämfört med en ny?
Alla vitvaror är inte lika energieffektiva. Elkostnaden för en ny kyl är cirka 1,18 kronor/dygn och för en ny frys cirka 1,34 kronor/dygn. En ny kyl eller frys behöver cirka 80 procent mindre el än en 15 år gammal. Med en modern kyl och frys sparar du alltså automatiskt mellan 400 och 1000 kronor/år jämfört med äldre utrustning. Och visste du att för varje grad du höjer temperaturen, minskar du energiförbrukningen med cirka tio procent för kylen och omkring sju procent för frysen?
Tänk på energimärkning när du ska välja vitvaror
Vid köp av nya vitvaror är det viktigt att ha koll på energimärkningen. Energieffektivitetsklassen beskrivs med hjälp av en skala som går från det mest energieffektiva alternativet A+++ ner till D. En kyl eller frys i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A. Skalan kompletteras också med ett färgschema, där det mest energieffektiva kylskåpet märks som mörkgrön och mindre energieffektiva produkter i fallande skala närmar sig den röda färgen. Se till att göra ett grönt val vid ditt nästa köp.
Tre tips när du köper nya vitvaror
- Titta noggrant på vilken typ av vitvara du vill ha, som till exempel storlek. Det är viktigt att du köper den storlek du behöver så att du inte köper en produkt som drar mer el än vad som är nödvändigt.
- Titta på energimärkningen och välj den mest effektiva produkten. Energimärkningen har ett tydligt syfte och är till för att hjälpa dig göra en god bedömning när du väljer vitvara. Det kan aldrig bli fel med en grönmärkt produkt.
- Använd din produkt effektivt. Att använda den rätt är lika viktigt som att ha köpt rätt produkt. Kör till exempel alltid diskmaskinen helfull, och aldrig halvfull. Och ställ inte in varm mat i kyl eller frys, låt den kallna först.
Energiförbrukning kylskåp och frys (i watt)
- Kyl och kyl/sval per dygn – 0,5-0,8 kWh
- Kyl/frys per dygn – 0,8-2,0 kWh
- Frys per dygn – 0,8-2,0 kWh
- Frysbox per dygn – 0,6-2,0 kWh
Energiförbrukningen beror på skåpets storlek och ålder.
Temperaturer: Sval +8° till +12°, Kyl +2° till +6°, Frys –18°
Energiförbrukning spis, ugn och andra köksmaskiner (i watt)
- Snabbplatta/timme, full effekt – 1,5 kWh
- Stekplatta/timme, full effekt – 2,0 kWh
- Ugn, uppvärmning till 200° – 0,5 kWh
- Uppvärmd ugn/timme (200°) – 0,5 kWh
- Elgrill/timme – 2,0 kWh
- Mikrovågsugn/timme – 1,4 kWh
- Fläkt, inklusive belysning – 0,2 kWh
- Vattenkokare/liter – 0,1 kWh
- Kaffebryggare/8 koppar kaffe – 0,2 kWh
- Brödrost/8 skivor – 0,1 kWh
Handdisk vs diskmaskin – vad är egentligen bäst?
Med dagens moderna diskmaskiner går det åt både mindre mängd vatten såväl som energi när du diskar i diskmaskin jämfört med när du diskar för hand. Exakt i vilken utsträckning beror dock på vilken diskmaskin du har och vilken teknik du har vid handdisk.
Tester av Energimyndigheten med diskmaskin i energiklass A+++ visar att det går åt fyra gånger så mycket energi vid handdisk jämfört med maskindisk. Detta beror på den mängd energi som används för att värma upp vattnet.
Som nämnt ovan så räcker det att du skrapar av matresterna från disken innan du sätter in den i diskmaskinen. Genom att låta bli att skölja av disken med rinnande varmt vatten först undviker du att slösa mycket energi.
Energiförbrukning diskmaskin jämfört med handdisk (i watt)
- Handdisk under rinnande varmvatten (45°, 50–100 liter) – 2-4 kWh
- Handdisk i balja (45°, 20 liter) – 1 kWh
- Maskindisk i kallvattenansluten maskin, uppvärmt vatten, motordrift och torkelement (16–22 liter) – 1–1,5 kWh
Här hittar du mer information om vattenförbrukning och uppvärmning av varmvatten

Ta reda på mer om din förbrukning
