1. Privat
  2. El
  3. Guider och tips
  4. Spara energi i köket

I de flesta hem förbrukas en stor del av hushållselen i köket, eftersom vi i regel har många vitvaror och hushållsapparater där. I den här guiden delar vi med oss av våra tips för att spara energi i köket och visar energiförbrukning för kylskåp, frys, ugn, diskmaskin och andra köksmaskiner. Ta del av energispartipsen för att göra en tjänst för miljön samtidigt som du minskar din elräkning.

Följ din energiförbrukning

Med Mobilt BankID kan du som är kund hos oss logga in och följa din energiförbrukning.

Kyl och frys – energispartips

Genom att välja en kyl och frys med bra energimärkning samt följa dessa enkla tips kommer du en bra bit på vägen i att minska din energiförbrukning.

  • Håll rätt temperatur Det räcker med minus 18 grader i frysen, plus 6 grader i kylen och plus 12 i svalen.

  • Frosta av frysen regelbundet Då förbrukar kylaggregatet mindre energi.

  • Damma av på baksidan Damm på kondensorn ökar åtgången av el.

  • Placera skåpen svalt Inte bredvid spis och ugn. Se till att luft kan cirkulera runt om.

  • Ställ in maten när den har blivit kall Varm mat i kylen tvingar aggregatet att jobba i onödan.

  • Förpacka väl i frysen Lufttätt ska det vara!

  • Låt infrysningsknappen vila Den behövs bara när du ska frysa in större mängder.

Kvinna med smoothie

Hur många watt drar en gammal kyl eller frys jämfört med en ny?

Alla vitvaror är inte lika energieffektiva. Elkostnaden för en ny kyl är cirka 1,18 kronor/dygn och för en ny frys cirka 1,34 kronor/dygn. En ny kyl eller frys behöver cirka 80 procent mindre el än en 15 år gammal. Med en modern kyl och frys sparar du alltså automatiskt mellan 400 och 1000 kronor/år jämfört med äldre utrustning. Och visste du att för varje grad du höjer temperaturen, minskar du energiförbrukningen med cirka tio procent för kylen och omkring sju procent för frysen?

Tänk på energimärkning när du ska välja vitvaror

Vid köp av nya vitvaror är det viktigt att ha koll på energimärkningen. Energieffektivitetsklassen beskrivs med hjälp av en skala som går från det mest energieffektiva alternativet A+++ ner till D. En kyl eller frys i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A. Skalan kompletteras också med ett färgschema, där det mest energieffektiva kylskåpet märks som mörkgrön och mindre energieffektiva produkter i fallande skala närmar sig den röda färgen. Se till att göra ett grönt val vid ditt nästa köp.

Tre tips när du köper nya vitvaror

  1. Titta noggrant på vilken typ av vitvara du vill ha, som till exempel storlek. Det är viktigt att du köper den storlek du behöver så att du inte köper en produkt som drar mer el än vad som är nödvändigt.
  2. Titta på energimärkningen och välj den mest effektiva produkten. Energimärkningen har ett tydligt syfte och är till för att hjälpa dig göra en god bedömning när du väljer vitvara. Det kan aldrig bli fel med en grönmärkt produkt.
  3. Använd din produkt effektivt. Att använda den rätt är lika viktigt som att ha köpt rätt produkt. Kör till exempel alltid diskmaskinen helfull, och aldrig halvfull. Och ställ inte in varm mat i kyl eller frys, låt den kallna först.

Energiförbrukning kylskåp och frys (i watt)

  • Kyl och kyl/sval per dygn – 0,5-0,8 kWh
  • Kyl/frys per dygn – 0,8-2,0 kWh
  • Frys per dygn – 0,8-2,0 kWh
  • Frysbox per dygn – 0,6-2,0 kWh

Energiförbrukningen beror på skåpets storlek och ålder. 

Temperaturer: Sval +8° till +12°, Kyl +2° till +6°, Frys –18°

Hållbar matlagning

Se till att använda rätt utrustning vid rätt tidpunkt och ha ett energismart arbetssätt så blir din matlagning både effektivare och kräver mindre energi. 

  • Använd kastruller med plan botten och koka med locket på Då får du full effekt av energin du använder. Visste du att kokning med locket på drar bara en tredjedel så mycket el? Mest energisnålt är att koka upp vattnet i vattenkokaren. Du kan även tänka på att lägga i grönsaker som ska kokas direkt i pastavattnet när det är fem minuter kvar istället för att sätta på en ny platta och koka dem vid sidan av.

  • Utnyttja värmen När du kokar saker, utnyttja energin ovanpå. Säg att du lagat något i stekpanna som behöver värmehållas medan du kokar - lägg då stekpannan ovanpå grytan och placera locket ovanpå.

  • Eftervärme Stäng av ugn och platta några minuter innan maten är färdig.

  • Spara med mikron Mikrovågsugnen är smart till uppvärmning och vid tillagning av mindre mängder mat.

  • Tina maten i kylen Det drar mycket mindre energi än om du gör det i mikron.

  • Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt Den transporterar ut stora mängder med uppvärmd inneluft.

  • Ta en funderare angående utrustningen Med en induktionshäll sparar du 33 procent energi bara på att koka upp en liter vatten jämfört med en glaskeramikhäll. Eftersom gas är en ändlig energiresurs är det även bra att undvika gasspis.

  • Använd spis istället för ugn när det är möjligt Ugnen är mer energikrävande än spisplattor.

  • Använd så få kärl som möjligt och spara energi för disk Kastruller som inte är väldigt smutsiga kan du återanvända istället för att diska dem flera gånger.

  • Undvik plast Att spara och förvara mat är toppen för att minska matsvinnet men undvik gärna plast och folie. Glasburkar och skålar med en liten tallrik som lock fungerar minst lika bra som att plasta in mat och ställa i kylen.

Energiförbrukning spis, ugn och andra köksmaskiner (i watt)

  • Snabbplatta/timme, full effekt – 1,5 kWh
  • Stekplatta/timme, full effekt – 2,0 kWh
  • Ugn, uppvärmning till 200° – 0,5 kWh
  • Uppvärmd ugn/timme (200°) – 0,5 kWh
  • Elgrill/timme – 2,0 kWh
  • Mikrovågsugn/timme – 1,4 kWh
  • Fläkt, inklusive belysning – 0,2 kWh
  • Vattenkokare/liter – 0,1 kWh
  • Kaffebryggare/8 koppar kaffe – 0,2 kWh
  • Brödrost/8 skivor – 0,1 kWh

Diskmaskin – energispartips 

En diskmaskin är ett bra hjälpmedel i hemmet och ännu bättre om du tänker efter hur du använder den. Ansluter du diskmaskinen till kallvatten sparar du 20–40% energi på sköljningarna! 

  • Vänta tills maskinen är full En full diskmaskin drar lika mycket energi som en halvfull.

  • Handdiska inte under rinnande vatten Det är som att hälla ut pengar i vasken.

  • Skölj med måtta Oftast räcker det att skrapa bort matresterna innan man sätter in disken i diskmaskinen.

  • Testa hur långt diskprogram du egentligen behöver köra Så slipper du diska redan ren disk.

  • Låt torkprogrammet vila Disken torkar ändå med hjälp av eftervärmen.

Handdisk vs diskmaskin – vad är egentligen bäst?

Med dagens moderna diskmaskiner går det åt både mindre mängd vatten såväl som energi när du diskar i diskmaskin jämfört med när du diskar för hand. Exakt i vilken utsträckning beror dock på vilken diskmaskin du har och vilken teknik du har vid handdisk.

Tester av Energimyndigheten med diskmaskin i energiklass A+++ visar att det går åt fyra gånger så mycket energi vid handdisk jämfört med maskindisk. Detta beror på den mängd energi som används för att värma upp vattnet.

Som nämnt ovan så räcker det att du skrapar av matresterna från disken innan du sätter in den i diskmaskinen. Genom att låta bli att skölja av disken med rinnande varmt vatten först undviker du att slösa mycket energi.

Energiförbrukning diskmaskin jämfört med handdisk (i watt)

  • Handdisk under rinnande varmvatten (45°, 50–100 liter) – 2-4 kWh
  • Handdisk i balja (45°, 20 liter) – 1 kWh
  • Maskindisk i kallvattenansluten maskin, uppvärmt vatten, motordrift och torkelement (16–22 liter) – 1–1,5 kWh

Här hittar du mer information om vattenförbrukning och uppvärmning av varmvatten