Vad ska du tänka på när du tecknar elavtal för din lägenhet och vad är normal elförbrukning i en bostadsrätt?

Vilket elavtal ska jag välja när jag bor i lägenhet/bostadsrätt - fast eller rörligt?

Principen om du ska välja fast eller rörligt elpris är att om du har en hög förbrukning och små marginaler i din hushållsbudget bör du välja ett fast elprisavtal för att minska dina oförutsedda kostnader. Men historiken visar att många, sett på sikt, har tjänat på att ha rörligt elpris.

För lägenheter med liten förbrukning så är elavtalsdelen av den totala elkostnaden relativt liten och då passar därför rörligt pris extra bra.

Vilket elavtal rekommenderar vi på E.ON just nu för lägenhet? 

Våren har periodvis varit kallare och bjudit på mindre nederbörd än normalt. Det något kallare vädret har inneburit att efterfrågan på el varit god och priserna har legat på en för årstiden lite högre nivå. Prisskillnaden mellan norra och södra Sverige har under inledningen av sommaren kommit tillbaka då det periodvis har varit begränsningar i överföringskapaciteten i näten mellan norra och södra Sverige. Det har inneburit att prisområde Malmö då fått högre priser som legat mer i linje med Tyskland och Danmark. Prisbilden på kontinenten är för närvarande ganska hög, främst på grund av höga priser på råvaror och utsläppsrätter.

Tillgången på vatten för vattenkraftsproducenterna i norra Sverige är på normala nivåer för årstiden. Den väntas dock minska under inledningen av sommaren då nederbörden den senaste tiden varit lägre än normalt samt att vårfloden också är mindre än normalt i år.

Sammantaget ser det för närvarande inte ut att bli några större prisfall under sommaren. Sannolikt kommer prisnivån att vara lite lägre och mer stabil i norr, samtidigt som priserna kommer vara lite högre och mer varierande i söder. På kort sikt kan kraftiga förändringar i väderbilden (vind, nederbörd) få priserna att svänga ordentligt.

Hur prisbilden ser ut när vi närmar oss hösten är i dagsläget mycket svårt att sia om. Det kommer att avgöras på basis av:

 • nederbördsmängderna i norr
 • prisutvecklingen på råvaror som gas och utsläppsrätter
 • hur stora begränsningarna är i överföringskapaciteten inom Sverige.

Även om det rörliga priset för närvarande är i linje med, och kanske till och med över, de fasta priserna tror vi generellt sett att det rörliga priset på ett års sikt kommer att vara det mest fördelaktiga.

För dig med lägre förbrukning har det historiskt sett varit mest gynnsamt med ett rörligt pris och vi tror att det på ett års sikt gäller även nu.

Rörligt pris tillsvidare

 • Passar dig som har marginaler för att klara eventuella pristoppar

 • Historiskt sett lägsta pris över tid

 • Du kan när som helst byta till något av våra fastprisavtal

 • Följer med om elpriset stiger

Alltid med en smart mix av förnybar energi.

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi finns här för dig så att du välja rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.

Boka tid

Fast eller rörligt elpris?

Vi vill att du ska känna dig trygg i ditt val av elavtal. Därför listar vi det du behöver veta om elpriser här.

Vad är normal elförbrukning för lägenhet?

Enligt Konsumentverket så kan man räkna med en normal årsförbrukning på el för en mindre lägenhet på i genomsnitt cirka 2000 kWh/år. En större lägenhet använder cirka 5000 kWh/år. Värdena är en uppskattning och gäller lägenheter som inte använder el för uppvärmning som exempelvis el-element eller värmepump.

Beräkna energiförbrukningen i din lägenhet

I E.ON appen kan du enkelt följa din elförbrukning och se hur det påverkas av hushållets vanor. Du kan även se temperaturdata från SMHI och få hjälp att förstå hur din förbrukning påverkas av faktorer som väder och vind.

Få koll på elförbrukningen

Få snabbt koll på kilowattimmarna och spara pengar med vår kostnadsfria energirådgivning.

Genomsnittlig elförbrukning för en lägenhet

Vad i hemmet drar mest el och hur ser den genomsnittliga elförbrukningen ut fördelat på olika områden? 

Diagram på elförbrukning i en lägenhet

Hur mycket energi går det åt i en lägenhet?

Diagrammet visar hur elanvändningen fördelar sig mellan hushållets olika områden. För lägenheter som har tvätt- och torkmöjligheter tillkommer ungefär 500 kWh per år.

 • Kyl och frys 1000 kWh
 • Disk 200 kWh
 • Elektriska apparater 400 kWh
 • Matlagning 400 kWh
 • Belysning 500 kWh

Normal elkostnad för en lägenhet

Elkostnaden var under 2019 i genomsnitt 240 öre per kilowattimme för mindre lägenheter (årsförbrukning 1000 – 2499 kWh) och 220 öre för större lägenheter (årsförbrukning 2500 – 4999 kWh). Detta inkluderar elnätsavgifter, elpris och skatter.

Dina elkostnader faktureras dels från elnätsföretaget och dels från elleverantören.

Det finns bara ett elnätsföretag inom varje område som fått tillstånd, en så kallad nätkoncession. Energimarknadsinspektionen utövar tillsyn för att kontrollera att elnätsföretagen uppfyller sina skyldigheter enligt ellagen.

Nätavgifterna utgör en stor del av elkostnaderna, speciellt från årsskiftet 2017/2018 då energiskatten flyttade över till fakturan från elnätsföretaget.

Energispartips för dig som bor i lägenhet

Här hittar du användbara tips och råd för hur du kan spara el och minska dina elkostnader i hemmet. 

Hitta dina strömtjuvar

Hemmets värsta energitjuvar hittas vanligtvis där du minst anar det. Så fundera lite över vad du faktiskt använder el till. Vi hjälper dig i jakten på energitjuvarna, och ger dig handfasta tips på åtgärder.

Se över din belysning

Att se över belysningen i hemmet är enkelt och kan spara både el och pengar. Här har vi samlat våra bästa tips som faktiskt gör skillnad och hjälper dig mot en mer energieffektiv vardag.

Spara energi i köket

I de flesta hem förbrukas en stor del av hushållselen i köket. I den här guiden delar vi med oss av våra tips för att spara energi i köket och visar energiförbrukning för kökets vitvaror och hushållsaparater.

Ska du snart flytta?

Vi har fixat en checklista för dig som listar allt du behöver ha koll på under flytten.

Funderar du på hus? 

Vi har samlat tips på vad ska du tänka på när du tecknar elavtal för hus och radhus.