Vad ska du tänka på när du tecknar elavtal för din lägenhet och vad är normal elförbrukning i en bostadsrätt?

Vilket elavtal ska jag välja när jag bor i lägenhet/bostadsrätt - rörligt eller fast?

Tidigare har fast pris varit ett alternativ för dig som har en hög förbrukning och små marginaler i din hushållsbudget eftersom det kan hjälpa till att minska oförutsedda utgifter. Men med dagens osäkerhet på marknaden är vår rekommendation att teckna ett avtal med rörligt elpris och avvakta utvecklingen. 

För lägenheter med liten förbrukning är elavtalsdelen av den totala elkostnaden relativt liten och då passar därför rörligt pris extra bra. Historiken visar att många på sikt har tjänat på att ha rörligt elpris. 

Vilket elavtal rekommenderar vi på E.ON just nu för lägenhet? 

Priserna kan röra sig ganska kraftigt i det korta perspektivet, och vår bedömning är att elpriset fortsatt kommer att visa på stora variationer.  Med ett rörligt pris har du fördelen av att kunna följa med ner vid en eventuell prissänkning, även om en del framtida månader kan innebära ett tillfälligt högt pris. För dig med lägre förbrukning, och som känner dig trygg även om priset skulle stiga i vissa månader, är ett rörligt pris en bra rekommendation.

Förutom att göra en elprisjämförelse är minskad energianvändning det som får störst kortsiktig påverkan på din elräkning – den billigaste kilowattimmen är den som inte förbrukas.

Rörligt pris tillsvidare

  • Passar dig som har marginaler för att klara eventuella pristoppar
  • Historiskt sett lägsta pris över tid
  • Du kan när som helst byta till något av våra andra avtal
  • Följer med om elpriset stiger

Alltid med en smart mix av förnybar energi.

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi finns här för dig så att du kan välja rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.

Fast eller rörligt elpris?

Vi vill att du ska känna dig trygg i ditt val av elavtal. Därför listar vi det du behöver veta om elpriser här.

Vad är normal elförbrukning för lägenhet?

Enligt Konsumentverket kan man räkna med en normal årsförbrukning på el för en mindre lägenhet på i genomsnitt cirka 2000 kWh/år. En större lägenhet använder cirka 5000 kWh/år. Värdena är en uppskattning och gäller lägenheter som inte använder el för uppvärmning som exempelvis el-element eller värmepump.

Beräkna energiförbrukningen i din lägenhet

I E.ON appen kan du enkelt följa din elförbrukning och se hur det påverkas av hushållets vanor. Du kan även se temperaturdata från SMHI och få hjälp att förstå hur din förbrukning påverkas av faktorer som väder och vind.

Få koll på elförbrukningen

Få snabbt koll på kilowattimmarna och spara pengar med vår kostnadsfria energirådgivning.

Genomsnittlig elförbrukning för en lägenhet

Vad i hemmet drar mest el och hur ser den genomsnittliga elförbrukningen ut fördelat på olika områden? 

Diagram på elförbrukning i en lägenhet

Hur mycket energi går det åt i en lägenhet?

Diagrammet visar hur elanvändningen fördelar sig mellan hushållets olika områden. För lägenheter som har tvätt- och torkmöjligheter tillkommer ungefär 500 kWh per år.

  • Kyl och frys 1000 kWh
  • Disk 200 kWh
  • Elektriska apparater 400 kWh
  • Matlagning 400 kWh
  • Belysning 500 kWh

Normal elkostnad lägenhet

Elkostnaden var under 2019 i genomsnitt 240 öre per kilowattimme för mindre lägenheter (årsförbrukning 1000 – 2499 kWh) och 220 öre för större lägenheter (årsförbrukning 2500 – 4999 kWh). Detta inkluderar elnätsavgifter, elpris och skatter.

Dina elkostnader faktureras dels från elnätsföretaget och dels från elleverantören.

Det finns bara ett elnätsföretag inom varje område som fått tillstånd, en så kallad nätkoncession. Energimarknadsinspektionen utövar tillsyn för att kontrollera att elnätsföretagen uppfyller sina skyldigheter enligt ellagen.

Nätavgifterna utgör en stor del av elkostnaderna, speciellt från årsskiftet 2017/2018 då energiskatten flyttade över till fakturan från elnätsföretaget.

Energispartips för dig som bor i lägenhet

Här hittar du användbara tips och råd för hur du kan spara el och minska dina elkostnader i hemmet. 

Hitta dina strömtjuvar

Hemmets värsta energitjuvar hittas vanligtvis där du minst anar det. Så fundera lite över vad du faktiskt använder el till. Vi hjälper dig i jakten på energitjuvarna, och ger dig handfasta tips på åtgärder.

Se över din belysning

Att se över belysningen i hemmet är enkelt och kan spara både el och pengar. Här har vi samlat våra bästa tips som faktiskt gör skillnad och hjälper dig mot en mer energieffektiv vardag.

Spara energi i köket

I de flesta hem förbrukas en stor del av hushållselen i köket. I den här guiden delar vi med oss av våra tips för att spara energi i köket och visar energiförbrukning för kökets vitvaror och hushållsapparater.

Ska du snart flytta?

Vi har fixat en checklista för dig som listar allt du behöver ha koll på under flytten.

Funderar du på hus? 

Vi har samlat tips på vad ska du tänka på när du tecknar elavtal för hus och radhus.