Vinter och kallt väder innebär att vår elförbrukning ökar och nu i vinter är dessutom elpriserna högre än på länge.  Men det finns mycket du kan göra själv för att spara el och minska dina elkostnader under vintern – oavsett om du bor i villa eller lägenhet. Här hittar du många tips som kan hjälpa till att minska elförbrukningen i ditt hem.

Få koll på din förbrukning

Är du kund hos oss? Börja med att ladda hem E.ON-appen där du kan följa din energiförbrukning och få en bild av hur mycket energi som går åt över tid. Dessutom kan du jämföra din förbrukning med hur kallt det är. Det är helt kostnadsfritt att använda appen.

Bästa energispartipsen i vinter

 • Sänk inomhustemperaturen i huset
  I villor utgör uppvärmning den största kostnaden under vintermånaderna. Om du sänker inomhustemperaturen med bara en grad kan du spara cirka 5 procent av värmekostnaden.
 • Sänk golvvärmen och stäng av handdukstorken i badrummet

  Elburen golvvärme i ett 5 kvadratmeter stort badrum förbrukar runt 6 kWh per dygn. Det blir cirka 2200 kWh på ett år. Sänk värmen eller stäng av den, så sparar du energi. Stäng även av handdukstorken. 

 • Byt till LED-lampor
  Genom att byta gamla glödlampor till energieffektiva LED-lampor kan du minska energiförbrukningen för din belysning med cirka 80 procent.
 • Stäng av istället för standby
  Gör det till en vana att stänga av dina elektriska prylar och dra ur kontakten till dina laddare så att de inte drar onödig el – det kan spara dig upp till 500 kWh/år.
 • Sköt om kylen och frysen
  Ställ i rätt temperatur (+5 grader i kylen, -18 grader i frysen), ha dem öppna så kort tid som möjligt, frosta av frysen och undvik att ställa in varma saker i kylen.

Uppvärmning drar mycket el under vintern

Om du bor i lägenhet ingår oftast uppvärmning i din hyra eller avgift. Men för dig som bor i hus kommer den enskilt största kostnaden under vintern från uppvärmning – särskilt om ditt hem värms upp med direktverkande el. Att sänka inomhustemperaturen i huset en grad minskar kostnaden för uppvärmningen med drygt fem procent. Att byta till en luft-luftvärmepump är ett bra alternativ för dig som har direktverkande eluppvärmning. Investeringen kan minska dina värmekostnader med upp till 70 procent och är avbetald på runt tre år. Om du är intresserad av att byta till mer energieffektiv uppvärmning erbjuder vi flera olika luft-luftvärmepumpar.

man och barn står vid diskbänk i ett kök

Spara el i köket

I köket finns två apparater som alltid måste vara igång: kylen och frysen. Håll dem bara öppna korta stunder, frosta av frysen regelbundet och undvik att ställa in varm mat så förbrukas inte mer el än som behövs. Det underlättar också att ställa in rätt temperatur för att både maten och elräkningen ska må som bäst: fem plusgrader i kylen och 18 minusgrader i frysen. Är kylen och frysen hemma gamla? Kylskåp och frysar av äldre modell kan förbruka dubbelt så mycket energi som nyare modeller. Det gör att du kan spara så mycket som 1000 kWh/år beroende på vitvarornas energimärkning. 

Diskmaskinen är en vitvara som förvisso inte alltid är igång, men som förbrukar lika mycket el varje gång den används. Därför är det smart att fylla den ordentligt innan den sätts igång. Då behöver du inte använda den lika ofta – vilket syns på elräkningen.

Spara el i badrummet

Golvvärme och handdukstork i badrummet är bekväm komfort, men om de drivs på el kan de kosta flera hundralappar i månaden. Använd dem bara när det behövs, så sparar du både på energi och pengar. Har du golvvärme som en betydande uppvärmningskälla av hemmet kan du istället sänka värmen några grader. 

Om du bor i hus värmer du troligen upp ditt eget varmvatten med en varmvattenberedare. Det går alltid åt energi för att värma upp vatten, så att korta ner duschrutinen från en kvart till runt fem minuter kan spara dig upp till 500 kWh varje år. Du kan även byta ut dusch- och kranmunstycken till snålspolande varianter som inte förbrukar lika mycket vatten. Det finns många fler tips och tricks som hjälper dig minska vattenförbrukningen hemma.

man borstar tänderna i duschen
Kvinna sitter vid fönster

Spara el i alla rum

Det finns flera bra energispartips som fungerar i alla rum i ditt hem. Ett enkelt men effektivt sådant är att byta ut all belysning till LED-lampor. Belysning kan verka som en liten post på elräkningen, men eftersom belysningen är igång så pass länge varje dag gör det skillnad i det långa loppet. Med enbart LED-lampor kan du minska elen som går åt till belysning med 80 procent.

Du bör också göra det till en vana att stänga av elektriska apparater när de inte används. De flesta av dagens tv-apparater stängs aldrig av automatiskt, utan sätts i standby-läge. Dina laddare drar också ström även när de inte laddar något. Låter det omständligt? Koppla apparaterna du använder mest till ett och samma grenuttag med strömbrytare så att du kan stänga av alla på en gång. Här kan du läsa mer om hemelektronik och få fler tips på hur du kan spara el.

Vad räknas som normal elförbrukning?

Statistiska centralbyrån har räknat ut snittet för elförbrukningen i svenska villor och lägenheter. Det kan vara bra att ha koll på när du börjar kika på förbrukningen hemma hos dig. Ligger din bostad under eller över normalförbrukningen? 

För villor som värms upp med direktverkande el uppskattas normal elförbrukning till 20 000 kWh/år. Om huset däremot värms upp med exempelvis fjärrvärme eller annan värmepump sjunker normalförbrukningen till 5 000 kWh/år. 

För lägenheter kan man räkna med ungefär 2 000 kWh/år i en mindre lägenhet och 5 000 kWh/år om det handlar om en större lägenhet. 

kraftledning i luften över brun äng
kvinna med hund sitter vid dator

Fast eller rörligt elavtal?

Få reda på hur fast och rörligt elpris fungerar, vilka fördelar och nackdelar alternativen har och vad som passar ditt hushåll bäst.

villa med rött tak med solceller på

Solceller skyddar dig mot höga elkostnader

Många av våra solcellskunder halverar sin elräkning. Med solceller på taket får du en lägre energikostnad från dag ett, och efter 10 år är ditt solcellssystem avbetalat, och resten är ren vinst.