Ordet ”el” använder de flesta för att prata om saker som har med elektricitet att göra. Men när man går in på djupet på hur elektricitet faktiskt fungerar och mäts kan det lätt bli lite rörigt. Vad menas egentligen när man säger ström? Vad spelar det för roll vilken effekt en apparat har och var sjutton kommer volt in i bilden? Här hjälper vi dig reda ut de olika elektriska begreppen som volt, watt och ampere.

Vad är volt?

Begreppet volt förkortas V och är ett mått för det som kallas potential till elektrisk spänning, eller spänningstryck. I vardagstal förenklar man det oftast och kallar det för elektrisk spänning. Spänningen är det som behövs för att sätta igång processen att skapa en ström av elektroner, till exempel från ett uttag till en elektrisk pryl. I de allra flesta hem har eluttagen en spänning på 230 V – med andra ord ett kan de ge anslutna prylar ett spänningstryck på 230 V. 

Vad är ampere?

Elektrisk ström mäts i enheten ampere och förkortas A. Amperestyrkan anger mängden elektroner som flödar genom en ledning över en viss tid. Man skulle kunna göra en liknelse med en vattenslang – i det fallet är volt mängden vatten i slangen, medan ampere är hur snabbt eller långsamt själva flödet genom slangen är.  

Vad är watt?

Watt, som förkortas W, mäter elektrisk effekt. Strömmen går från ditt uttag genom den anslutna kabeln och vidare till apparaten du använder – den har så att säga gett effekt. Förenklat kan man säga att effekten är takten som strömmen flödar med genom kabeln. Wattalet är effekten av kombinationen mellan spänningen i uttaget (V) och strömmen som flödar genom sladden (A).

Men vad är då kilovolt och kilowatt?

Kilovolt eller kilowatt är helt enkelt bara ett annat sätt att utrycka mängden volt eller watt. Kilo betyder tusen, så en kilovolt eller kilowatt är alltså tusen volt eller watt – precis som att ett kilogram är lika mycket som tusen gram.

Så räknar du ut effekten

Genom att multiplicera ampere (A) och volt (V) med varandra kan du få reda på effekten (W). Här använder vi som exempel spännings- och amperestorlekar som är vanliga i svenska bostadshus:

230 V x 16 A = 3 680 W

Hur många prylar kan jag koppla in samtidigt?

I alla hus och lägenheter finns säkringar. De ser till att det inte bli överbelastning i den elektriska anläggningen. Det är viktigt att undvika eftersom det kan leda till överhettning och brand, i värsta fall. I Sverige är som sagt 16 A en vanlig säkring hus och lägenheter. Just talet 16 A kanske inte säger dig så mycket om hur många elförbrukande apparater du kan ha inkopplade samtidigt, men du kan faktiskt använda en formel för att räkna ut det själv. Du tar helt enkelt wattstyrkan på en pryl – exempelvis en glödlampa på 40 W – och dividerar med uttagens voltstyrka – som vi vet är 230 V. 

40 W / 230 V = ~0,17 A

Resultatet är hur många ampere som en 40 W glödlampa använder. Härifrån kan du räkna ut hur många likadana glödlampor du kan ha tända samtidigt utan att säkringen går:

16 A / 0,17 A = ~94 stycken 40 W glödlampor

Läs mer om prylarna som drar mest i hemmet

Apparater med hög effekt – energibovar eller energisnåla?

Generellt kan man säga att ju högre effekt en apparat har, desto mer energi förbrukar den och kostar att ha igång. Men en apparat med hög effekt kan också vara energisnål. Ta en vattenkokare som exempel. De har ofta mycket hög effekt men kokar upp vattnet på väldigt kort tid. Om du istället kokar upp vatten i en kastrull på spisen används spisens effekt under längre tid än vattenkokaren. Vattenkokaren kan därför ses som ett energisnålt alternativ.

Hur är din elförbrukning?

Se den normala energiförbrukningen för hus och lägenheter och få tips om vad du kan göra om ditt hus förbrukar mer.

Hitta strömtjuvarna hemma

Vi listar de 7 vanligaste strömtjuvarna i hemmet och vad du kan göra får att de ska förbruka mindre energi. 

Elektronikprylarnas förbrukning

Läs om hur mycket el de vanligaste elektronikprylarna i våra hem förbrukar – och hur du kan sänka förbrukningen.

Effektivisera belysningen hemma

Att se över belysningen och installera energisnåla lampor är ett enkelt sätt att sänka förbrukningen i ditt hus.

Spara mer el hemma

Kolla in fyra enkla tips som gör att du kan spara mer energi i vardagen. Bra för dig, bra för planeten.