På den här sidan har vi samlat fem energispartips för hur du kan minska din elförbrukning. Det kommer att ha positiv effekt på din privatekonomi och i förlängningen också på planeten.

Teckna nytt elavtal

Här kan du teckna det elavtal som passar dig bäst. 

Hur kan jag spara el hemma? 

Genom att göra medvetna val och förändra ditt beteendemönster kan du spara el hemma. Ingen insats är för liten och alla kan göra något. Faktum är att flera mindre förändringar sammanlagt hjälper till att sänka elförbrukningen rejält. Ett tips är att börja kolla hur mycket el ditt hushåll använder jämfört med andra. Elförbrukningen skiljer sig mycket om du bor i lägenhet eller hus. Här kan du läsa vad en normal elförbrukning i hemmet brukar ligga på.

1. Släck lampan

Att släcka lamporna när du lämnar rummet är kanske det första du tänker på när du ska spara el. Det blir lätt så eftersom det är synligt; ”Nu är lampan släckt och drar ingen ström” och ”Nu lyser lampan och nu drar den ström”. Det du kanske inte tänker på lika självklart är ljuskällan. När det gäller belysning finns det mycket att tjäna genom att byta ut just ljuskällan. Här ger vi energispartips för belysning både inne och utomhus.   

2. Duscha kortare

Att ta en kortare dusch är också ett av de första tipsen som kommer upp. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att varje person i Sverige förbrukar cirka 140 liter vatten varje dag. Här kan du läsa mer om vad vattenförbrukningen i hushållet mer går åt till.

3. Koppla ur och koppla av

Dagens hem kan vara både smarta och uppkopplade. Men oftast är det de osynliga sakerna i hemmet som är de största energitjuvarna. Genom att ha koll på de 7 saker som drar mest el i ditt hem kan du kraftigt minska elförbrukningen. Är du dessutom medveten om hur mycket el som olika prylar drar, även när de inte används, blir de enklare att stänga av datorn och dra ut mobilladdaren. Här kan du läsa hur mycket ström TV och spelkonsoler drar i stand-by läge. Koppla ur strömsladden och koppla av med gott samvete. 

4. Välj energieffektiva vitvaror och köksmaskiner

I ditt hem finns många elektriska maskiner som underlättar vardagen. Att värma, kyla, tvätta, torka och vispa går snabbt och ofta har vi samma maskiner under många år. Dagens maskiner är betydligt mer energieffektiva så när det är dags att byta ut de gamla finns det flera val att ta hänsyn till. Energimärkningen på vitvaror och köksmaskiner hjälper dig att göra kloka val när du köper nytt. Här har vi samlat information och tips på hur du sparar energi i köket.

5. Halvera din elräkning med solceller

Om du bor i villa kan du installera solceller på ditt tak och sänka dina elkostnader rejält. Genom att producera din egen förnybara el behöver du inte köpa lika mycket el från nätet och blir därför mindre beroende av hur elpriset ser ut. Du tjänar också pengar på dina solceller då du får betalt för den överskottsel du säljer vidare. Läs mer om hur du sänka dina elkostnader med solceller här.

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi finns här för dig så att du väljer rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.

Energispartips för ditt hem

Med vår kostnadsfria energirådgivning kan du få energispartips anpassade för just ditt hem.

Energibesparing - hur sparar jag energi hemma?

Energi utvinns i kraftverk som omvandlar energikällor till el. Energikällor är bland annat solen, vågorna och vinden. Men det finns också i fossila bränslen och i kärnkraft. Elen transporteras sedan genom elnätet. På så vis har energin förflyttats hem till dig. Genom att välja el som drivs av naturens kraft istället för på dess bekostnad gör du ett medvetet val.

Du kan spara energi hemma på två sätt. Dels genom att använda energin på ett effektivt sätt, som att stänga av ugnen i tid och istället grädda färdigt i eftervärmen. Dels genom att välja energieffektiva produkter, som en ny frys som är 80% mer energieffektiv än en som är 15 år gammal. Genom att du minskar din energiförbrukning gör du en tjänst för andra eftersom energin då kan användas på andra ställen. Din energibesparing gör alltså stor skillnad – både i din ekonomi och för planeten.

Vill du ha energispartips anpassade för ditt hem? Vi ringer gärna upp och ger dig fler råd.