Hemmets värsta energitjuvar hittas vanligtvis där du minst anar det. Kanske inte så konstigt egentligen – det som stjäl mest energi är ofta sådant vi inte funderar så mycket över. Så fundera lite över vad du faktiskt använder el till. Är det bara sådant du faktiskt uppskattar och har nytta av? Eller även annat – rent av sådant som är onödigt? Vi hjälper dig i jakten på energitjuvarna, och ger dig handfasta tips på åtgärder.

Följ din energiförbrukning

Med BankID kan du som är kund hos oss logga in och följa din energiförbrukning.

Vilka strömtjuvar drar mest el i ditt hem?

Här hittar du några av de vanligaste energitjuvarna i ditt hem, med tips på vad du kan göra för att enkelt undvika att dessa energitjuvar drar mer ström än nödvändigt, vilket både gynnar miljön och plånboken.

 1. Sänk värmen inomhus
  En energitjuv som är enkel att åtgärda är för hög värme på elementen. Det kan låta banalt, men sänker du inomhustemperaturen med bara en grad minskar du dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent. Testa att sänka temperaturen lite och hitta en temperatur som känns lagom för dig.

 2. Handdukstorken
  Kostnaderna för handukstorken kan ofta skena iväg. Se till att den är av när du inte använder den då en handdukstork som står på dygnet runt kan kosta många kilowattimmar per år. Välj en vattenburen handdukstork om möjligt då dessa drar mindre el. Det kan också vara en bra idé att installera en timer som stänger av handdukstorken.

 3. Stand-by läge
  Hemelektronik så som mobilladdare, tv:n eller spelkonsolen som står i standby-läge är en klassisk strömtjuv. Se till att alltid stänga av datorn och dra ut batteriladdaren när det inte används. Alla apparater i hemmet drar ström i standby-läge, så ett tips är att skaffa grenkontakter så du enkelt kan stänga av all hemelektronik med ett knapptryck.

  En mindre grej som också är viktigt att göra är att ställa in datorn så att den går ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte använt den på ett tag.

 4. Duscha lagom
  En 3 minuters dusch motsvarar ungefär 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar i snitt 120 liter varmvatten. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan därför minska både vatten, energi och pengar värt 500 kWh per år. Byt till snålspolande duschmunstycken med energisparfunktion och låt inte vattnet rinna i onödan. 

 5. Tvätta i fylld maskin och undvik tumlaren
  Se till att fylla upp maskinen innan du tvättar och använd tvättmaskinens sparprogram när du har lätt smutsig tvätt.

  Den stora energitjuven i tvättstugan är framförallt torktumlaren. Visste du att det går åt tre gånger mer energi att torktumla kläderna än att tvätta dem? Lufttorka din tvätt istället för att använda torkskåp eller tumlare om det är möjligt. 

 6. Byt till lågenergilampor
  Se till att efterhand byta ut dina gamla glödlampor till nya energieffektiva glödlampor. Beroende på användningsområden så finns det led-lampor, lågenergilampor och halogenlampor som alla förbrukar mindre energi och har en längre livstid. Se också till att alltid släcka lamporna i det rummet där du inte befinner dig. 

 7. Strömtjuvar i köket – kyl, frys och diskmaskin
  Kyl och frys drar mycket el eftersom de är igång dygnet runt. Men det finns saker du kan göra för att undvika att de drar mer el än nödvändigt. Se till att hålla dörrarna stängda och täta, samt att bara öppna kylen och frysen under korta stunder. Tänk också på att inte sätta in varm mat i kylen utan låt det svalna först för att inte kylen ska behöva ännu mer energi till att återställa den ultimata kalla temperaturen. Rekommenderad temperatur för både maten och din elräkning är +5°C i kylen och -18°C i frysen.

  Har du äldre vitvaror kan också dessa dra mer energi än nya, så se till att alltid kolla energimärkningen vid köp. Frosta även av din frys regelbundet. 

  Även diskmaskinen kan vara en strömtjuv om den inte används smart. Likt tvättmaskinen är det viktigt att köra en fylld maskin då det används lika mycket energi oberoende på hur fylld din maskin är. Även här kan du använda ett sparprogram och undvik att först skölja av tallrikarna innan du sätter ner dem i diskmaskinen för att inte ta mer vatten än vad som faktiskt behövs. 

Teckna nytt elavtal

Här kan du teckna det elavtal som passar dig bäst. 

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi finns här för dig så att du väljer rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.