En lampa här, en laddare där. För var och en av oss betyder en tänd lampa i ett tomt rum eller en TV i standby-läge kanske inte så mycket. Men tänk om vi alla släcker varsin lampa, varje dag? Då kan vi faktiskt göra stor skillnad.

Genom att släcka, stänga av och dra ur sladdar kan du förstås även påverka din egen elräkning. Bara apparater i standby-läge slukar omkring 2 procent av hela landets årliga energiförbrukning. Ett vanligt hushåll kan spara flera hundra kWh per år genom att stänga av helt. Och om vi alla hjälps åt minskar vi samtidigt risken för effektbrist under vintermånaderna.

Läs mer hos Energimyndigheten om hur vi kan plana ut förbrukningskurvan tillsammans

Bunta ihop prylarna och spara energi

De flesta av oss har många elprylar och lampor hemma, och det är ovanligt att de alla behöver vara igång samtidigt. Som tur är finns bra knep för att stänga av. Det enklaste sättet är förmodligen att ansluta apparaterna till grenuttag med strömbrytare eller timers, så kan du stänga av flera apparater samtidigt.

Om du jobbar hemma kan det vara en god idé att ha exempelvis datorsladd, lampa och telefonladdare ihop, så har du bara en knapp att trycka på för att stänga ner när arbetsdagen är slut. Fundera också över om du har andra prylar som oftast används tillsammans. Går det till exempel att ha mysbelysning och TV-sladdar i samma grenuttag för att kunna starta och avsluta TV-kvällarna snabbt och energieffektivt?

Få koll på el du använder i onödan

Genom att gå igenom hemmet en vanlig kväll och notera vad som står igång kan du lära dig mycket om din förbrukning. Är lampor tända i rum där ingen är? Står TV:n på fastän ingen tittar? Är handdukstorken på trots att ingen har duschat på flera timmar? Om det är mycket som lämnas på kan det vara en god idé att gå samma runda varje kväll och stänga av. Alldeles säkert kommer du då att se skillnad på antalet förbrukade kilowattimmar när nästa elräkning kommer.

I vår app kan du dessutom följa förbrukningen och energikostnaderna över tid och jämföra med tidigare månader och år.

Ladda ner appen

Energisnålare alternativ

En del lampor måste förstås lysa ibland, men se till att de då använder så lite energi som möjligt. Att byta till LED-lampor och lågenergilampor är enkelt och gör stor skillnad per lampa. En LED-lampa använder till exempel bara 20 procent av den el som en vanlig glödlampa behöver.

Även många andra av hemmets elektronikprylar går att byta till energisnålare alternativ eller använda smartare. Handdukstorken kanske kan få en egen timer, och när det är dags att pensionera TV:n eller kylen finns oftast effektivare varianter att byta till. Allt räknas.

Vad vi kan åstadkomma tillsammans

Förutom att små förändringar kan sänka energikostnaderna finns det egentligen bara positiva effekter av att minska förbrukningen hemma. Ingen av oss kan göra allt, men varje kilowattimme som inte förbrukas är ett steg i rätt riktning. Väljer vi även förnybar energi kan vi göra ännu större skillnad. Genom att ställa om Sverige, kilowatt för kilowatt, skapar vi ett långsiktigt hållbart samhälle.

Tillsammans skapar vi superkrafter.

Skrivbordslampa

Spara el med rätt belysning

Att se över vad man har för lampor hemma och se till att byta ut samtliga till energisparande varianter kan göra stor skillnad i elförbrukningen över tid. Vi har samlat det du behöver veta om olika typer av ljuskällor.

Läs vår lampguide

Jordklot

Superkrafter kan förändra världen

När vi jobbar tillsammans är vi ostoppbara. På flera håll runt om i Europa pågår spännande projekt för ett mer hållbart samhälle, där länder, företag, städer och individer jobbar tillsammans.

Så skapas superkrafter i Europa