Du vet säkert att elpriset på din räkning baseras på antalet kilowattimmar (kWh) som du använder. Men hur hänger kilowatt ihop med effekten på dina elektriska prylar, som mäts i watt? Och vad kostar det egentligen att använda dem? Här hjälper vi till att reda ut begreppen för att förstå energiförbrukningen i ditt hem bättre

Watt, kilowatt och kilowattimme

På elektriska prylar mäter man effekten i watt. Det är den mängd energi som prylen konstant förbrukar – eller producerar – när den är igång. För att räkna ut hur mycket energi som används över tid talar man om wattimmar (Wh). En kilowattimme, som är det vanligaste sättet att mäta energi, är helt enkelt tusen wattimmar.

Hur mycket energi förbrukar min apparat? 

Du kan själv räkna ut hur mycket energi, eller ström, dina prylar förbrukar. Du multiplicerar först prylens effekt i watt med antalet timmar den används. Tänk dig en klassisk glödlampa på 40 watt. Om lampan lyser i 12 timmar blir det 480 wattimmar. För att räkna om det till kilowattimmar dividerar du antalet wattimmar med 1 000. I det här fallet har alltså glödlampan förbrukat 0,48 kilowattimmar. 

Vad kostar en kilowattimme?

En kilowattimme kostar olika mycket beroende på tillgången på el över året. Har du ett elavtal med rörligt elpris? Då följer priset marknadens upp- och nedgångar. Om du har ett elavtal med fast elpris påverkas inte ditt pris så länge avtalet är giltigt. 

I vårt exempel med glödlampan kan vi använda oss av genomsnittskostnaden 2020 för hushåll med förbrukning över 15 000 kWh/år. Då kostade en kilowattimme 141 öre inklusive elnätsavgifter, elpris och skatter. Med 2020 års snittpris skulle de 12 timmarna lampan lyser kosta 0,48 kWh x 141 öre – alltså 67,68 öre på din elräkning. Läs mer om prylarna som drar mest hemma.

Det här är ett relativt enkelt sätt att se vad dina elektriska prylar kostar att använda i hemmet. En lampa har låg effekt jämfört med många andra saker vi ofta använder, men vi har samtidigt många lampor hemma. Skulle du istället använda samma formel för till exempel en dammsugare som ofta har en effekt mellan 1 000 och 2 000 W ser du att elkostnaden ökar snabbare. Ju högre effekt och ju längre tid du använder dina apparater, desto högre kostnad.

Fast eller rörligt elpris? 

Vilken avtalsform som passar dig och ditt hushåll beror på flera saker. Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt avtal för dina förutsättningar och se våra rekommendationer utifrån prisutveckling och prognoser. 

Se hur länge en kilowattimme räcker

El-förbrukning i kwh kopplat till ugn, mikrovågsugn, tv och kaffe
Illustration med text och bild hur lång tid en kilowattimme räcker för hårfön, dator, brödrost och bubbelbad

Vad är normal elförbrukning?

Se vad som brukar kallas för normal energiförbrukning i ett hem och vad du kan göra för att sänka förbrukningen.

Volt, watt och ampere – vad betyder de?

Har du funderat på hur el egentligen fungerar? Här reder vi ut begreppen och hur de samspelar med varandra.

Har du rätt belysning hemma?

Att se över din belysning är en enkel åtgärd för att energieffektivisera hemmet och spara in på elkostnaden.

Har du strömtjuvar i hemmet?

Vissa saker i hemmet använder mer energi än andra – här är de 7 vanligaste strömtjuvarna och vad du kan göra åt dem.

Fyra smarta energitips

Vill du spara mer el hemma? Här får du fyra enkla vardagstips som påverkar både din ekonomi och planeten positivt.