I början av april kan det spritta i kroppen att få komma ut i natur och trädgård. Och visst är det härligt att återse allt som fått vänta under vintern. Blommor som letar sig upp ur mark och på grenar, flyttfåglar som kommer tillbaka. 

Ny energi gör våren till ett perfekt tillfälle att se över sådant som kanske inte fått så mycket uppmärksamhet under resten av året. Bergvärmepannan är kanske inte något gemene man engagerar sig i en mulen novemberdag. Men den behöver också kärlek! 

Vi har samlat några tips som annars kanske inte ingår i den vanliga vårröjar-listan:

  • Dammsug bakom kyl och frys Ger våren dig lust att storstäda? Glöm då inte att dammsuga baksidan av kylskåpet! Damm där gör att kylen behöver jobba hårdare för att hålla en låg temperatur – och då går onödig energi åt. Gör så här: dra fram kylen, stäng av strömmen och dammsug med ett smalt munstycke.

  • Frosta av frysen En igenfrostad frys fungerar sämre och drar mer ström. När du ändå vårstädar, unna dig en restfest på det som finns kvar i frysen innan du frostar av den.

  • Kolla kablar till elektriska redskap Innan du använder gräsklippare, häcksax och andra eldrivna trädgårdsredskap, kolla så att kablarna är hela. En sladd som blivit klämd eller som möss har gnagt på under vintern är farlig och behöver bytas ut.

  • Koppla ifrån elektriska apparater som inte används Har du varit ute och röjt i trädgården? Se till att dra ur sladdarna ur uttagen för att minska elförbrukningen. Samma sak gäller elektriska apparater som laddas – koppla från laddaren när du nått full laddning.

  • Serva bergvärmepannan och värmepumparna För att uppvärmningen i ditt hem ska vara optimalt är det viktigt att hålla koll på bergvärmepumpen, och på vintern jobbar din värmepump som mest. Nu är det dags att låta den vila. Både bergvärmepanna och värmepump kan med fördel servas med 2–3 års mellanrum, det är lika viktigt som att serva bilen!

  • Kolla lister runt fönster och dörrar Se över gummilister runt fönster och dörrar. Lister som torkat och spruckit gör att värmen inne i huset inte isoleras.

Innan du ger dig ut i våren och njuter av solen, kom ihåg att koppla bort hemmakontoret – både mentalt och fysiskt. Och belöna dig gärna med en god fika eller något annat som du tycker om när du är klar med din vårröjning.