• Gör en priolista
  Ger våren dig lust att storstäda? Bestäm dig för vad som är viktigt för just dig, en vårstädning innebär ju olika saker för olika personer och du vill säkert inte lägga all den härliga vårenergin bara på att städa. Gör en lista och pricka av efter hand.
 • Dammsug bakom kyl och frys
  Glöm inte att dammsuga baksidan av kylskåpet, en gång om året brukar vara lagom i de flesta hem. Damm där gör att kylen behöver jobba hårdare för att hålla en låg temperatur – och då går onödig energi åt. Gör så här: dra fram kylen, stäng av strömmen och dammsug med ett smalt munstycke.
 • Frosta av frysen
  En igenfrostad frys fungerar sämre och drar mer ström. När du ändå vårstädar, unna dig en restfest på det som finns kvar i frysen innan du frostar av den.
 • Täta fönster och balkongdörr
  Många pratar om att fönstren ska vara täta, vilket är bra – men glöm inte bort balkongdörren om du har en sådan. Kolla att även den listen är bra eftersom den öppnas oftare än fönstret och därför också slits mer.
 • Tvätta vinterjackor
  Dags att tvätta vinterjackorna? Tvätta bara fulla maskiner (två plagg drar ju lika mycket energi som en full maskin) och lufttorka gärna. Tvätta inte i högre temperatur än vad som behövs och använd gärna energisparprogram.
 • Se över strömtjuvarna
  När vi pratar om energi – en av de största strömtjuvarna är hemelektronik i standby-läge. TV, spelkonsoler och mobilladdare är några exempel. Genom att skaffa en förgreningsdosa med avstängningsknapp kan du enkelt stoppa tjuven.