Experternas bästa tips för att klara strömavbrottet - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Experternas bästa tips för att klara strömavbrottet

De flesta av oss tar stabil energitillgång för givet, även om vi vet att saker kan hända. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) vill att vi alla ska vara förberedda att klara oss utan tillgång till el, vatten och samhällsfunktioner i tre dygn.

Uppdaterat 22 november 2016

Det finns några enkla saker att bocka av för att öka sin beredskap för exempelvis oplanerade längre strömavbrott.

– För att klara av några dagars strömavbrott är det viktigt att ha ficklampor, extra batterier, ljus och lyktor redo, säger Fredrik Qvarnström, som driver Överlevnadsbutiken.se.

För att hålla värmen är det bra att ha en typ av kamin och ved, men framförallt filtar och varma kläder. Mobilen och radion är självklara kompanjoner för att följa nyhetsbevakningen.

– Sedan behöver du ett sätt att laga mat och koka upp vatten, och här är ett stormkök ett bra alternativ. Man kan även tappa upp vatten i förväg och ha lite extra mat i förråden om man misstänker att det kan bli strömavbrott.

Producera egen el

– Ju mer avlägset man bor, desto mer kan man oroa sig för att bli utan ström. Vissa föredrar att ha egna elverk som är mindre och portabla som drivs av bensin eller diesel, men de finns också de som väljer att installera större elverk, säger Fredrik Qvarnström.

Egenproducerad energi från solceller eller en vindsnurra är en värdefull tillgång för den som är villig att göra en investering.

Flera steg längre

Några som tar detta med att förbereda sig inför krissituationer på allvar är de som kallas preppers eller survivalister. Fenomenet är stort i USA men finns även i Sverige, och avser människor som ”preppar” för allt från stora katastrofer till mindre och vardagligare situationer, som strömavbrott. Kan vi lära oss något av dessa personer?

– För en prepper är det viktigt att täcka in fem grundläggande områden; ljus, mat, värme, vatten och hygien, berättar Fredrik Qvarnström.

Prepperns bästa tips för att klara strömavbrottet

 • Ta vara på värmen. Stäng fönster och dörrar, elda om du har vedspis och klä dig varmt
 • Skicka korta sms istället för att ringa samtal, för att spara på telefonbatteriet
 • Använd billaddare eller en solcellsladdare för att ladda mobilen

Några saker som kan vara bra att ha hemma enligt MSB

 • Fotogenlampa och bränsle, t ex lampolja eller fotogen
 • Filtar och varma kläder
 • Tändstickor och ljus
 • Ficklampa med extra batterier
 • Radio med vev eller solceller, eller tillgång till bilradio
 • Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar
 • Mat som klarar rumstemperatur (ris, pasta, bulgur, nötter, choklad)
 • Kontanter
 • Papperslista med nummer till exempelvis anhöriga, kommunen och elleverantören