Påsken står för den berömda dörren, och kanske har du några dagar ledigt. Passa på att inte bara leta påskägg, utan även energitjuvar. Kanske hittar du fler än du tror i ditt hem?

Golvvärme

Har du alltid på golvvärmen i köket, badrummet och tvättstugan? Då gömmer sig din första energitjuv här. Kostnaderna för golvvärme skenar lätt iväg, så spara på golvvärmen till utvalda tillfällen i stället.

Extravärme

Finns det något rum som du alltid värmer upp med extravärme? I det rummet finner vi i så fall energitjuv nummer två. Där är visserligen varmt och skönt, men det är onödigt att värma upp ett utrymme när du inte använder det. Anslut ett tidur till värmekällan, så kommer värmen bara när du behöver den.

Vädring

Om du vädrar genom att låta ett fönster stå på glänt, så kanske du ska övergå till tvärdrag i stället. Ett snabbt tvärdrag är nämligen mycket effektivare, och du får snabbt ny fräsch luft och nytt syre i ditt hem. Se bara till att radiatorerna vid fönstren är avstängda en halvtimme efter att du har vädrat.

Dragiga fönster och dörrar

Skaffa dig större koll på värmen i olika rum – investera i termometrar. I och med detta kan du hitta flera energitjuvar, som dragiga fönster och ytterdörrar. Se till att täta dem, så att du slipper drag och kyla. Om du har något rum som inte är uppvärmt så stäng dörren dit.

Hög inomhustemperatur

En energitjuv som är enkel att åtgärda är för hög värme på elementen. Det kan låta banalt, men sänker du inomhustemperaturen med bara en grad minskar du dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent.

Värmesystemet

Kanske finner du att hela ditt värmesystem är en energitjuv. Gamla element har ofta bimetalltermostat, som blir sämre med åren. Satsa på ett centralt reglersystem i stället, eller element med elektroniska termostater.