Sportlovet är en ledighet som för många fylls med resor och sportaktiviteter av olika slag. För andra betyder det kvalitetstid hemma, där man vilar upp sig och gör lugna saker tillsammans.

Vi listar fem tips på pyssliga sportlovsaktiviteter för hela familjen att göra hemma.

Snickra en fågelholk

Om ni bor i hus kan detta vara en perfekt aktivitet att göra tillsammans. En fågelholk kan enkelt snickras ihop av några överblivna brädor. Kolla upp beskrivning på nätet för exakta dimensioner, så att det blir en säker plats för vårfåglarna att vistas på!

Gör egen ljusslinga med bollar

Gräv fram en ljusslinga från julpyntet och ge den lite piff inför våren, med hjälp av egengjorda bollar av snören. Du behöver snören i valfria färger, tapetklister, vattenballonger, sax och lim.

Så här gör du en ljusboll:

1. Blås upp en vattenballong

2. Doppa snöret i tapetklistret och linda runt ballongen tills den nästan är helt täckt och låt sedan torka

3. När snöret har torkat tar du hål på ballongen och pillar ut den genom en öppning i bollen

4. Tryck in lampan från ljusslingan i en öppning på bollen. Sätt dit en klick lim om det behövs

Vips så har du gjort en egen boll-slinga!

Sy söta figurer av strumpor

Alla har vi väl några uddastrumpor som ligger och skräpar i garderoben, så varför inte göra något kul med dem? Köp små plastögon i en hobbyaffär, nål, sytråd samt stoppning (ris funkar också bra). Det finns mängder med beskrivningar på olika figurer man kan sy, men finns också en tjusning att bara skapa fritt från eget huvud. Prova!

Tillverka kokedama

Kokedama är en uråldrig växttradition från japan. Det är kort sagt en växt som växer i en boll av jord och mossa (utan kruka!) och är en väldigt dekorativ fönsterprydnad. För att tillverka en kokedama behöver du en växt (suckulent rekommenderas), jord, vatten, mossa eller juteväv, snöre och sax. 

Gör så här:

1. Forma en boll av jord blandat med lite vatten

2. Dela bollen i två delar och stick in växtens rötter

3. Sätt ihop bollen igen med växten i mitten

4. Klä bollen i mossa eller juteväv och linda runt med snöre så att allt håller ihop

Häng upp i fönstret eller lägg på ett fint fat!

Bygg med wellpapp

Wellpapp består av fibrer från gran och björk samt lim som är baserat på majsstärkelse och är 100% biologiskt nedbrytbart. Wellpapp är konstruerat av olika lager, vilket gör materialet starkt men samtidigt lätt att arbeta med. Dockhus, möbler, lampskärmar och mobilställ – det finns en uppsjö av saker man kan bygga av wellpapp.  Har ni några gamla flyttlådor som ligger och skräpar? Sätt igång och låt fantasin flöda!