Grå elstation blir modernt konstverk på Möllevången

Det tog en vecka att göra skissen och lika länge att skapa det färdiga konstverket. Robbin Carlzon, uppmärksammad bildskapare, kunde ställa ner sprayburkarna, ta av sig skyddsglasögonen, kliva ner från skyliften och glädja sig åt att han har gjort Möllevången mycket färggladare.

Konstverk av Robbin Carlzon på transformatorstation i Malmö
Arbetets ära, den välkända statyn på Möllevångstorget runt hörnet, är utgångspunkten för Robbin Carlzons verk. Han gör en 2020 års tolkning av den egendomliga tid vi lever i nu. Foto: Martin Sörby

Det är en vägg på E.ONs transformatorstation på Kristianstadsgatan som har varit Robbins målarduk, en yta på 5x26 meter. Svulstiga, svävande djur söker vår uppmärksamhet, inte sällan genom ett glimrande ögonkast. Skärpa byts mot oskärpa, färgerna följer varandra.

– Jag har velat göra 2020 års version av det som statyn ”Arbetets ära” på Möllevångstorget symboliserar, säger han. Jag vill beskriva den konstiga samtiden och det är upp till betraktaren att avgöra vad man vill se. Det är inga Disneyfigurer men jag hoppas att väggen kan bli en snackis för dem som passerar eller sitter på någon av krogarna här intill.

Robbin Carlzon gjorde sin första graffitimålning när han var tio år och sedan har han fortsatt med många internationella uppdrag.

– Jag har målat fasader i bland annat Turkiet, USA, Ryssland och ett niovångshus i Mexico. Jag har varit praktiskt taget över hela världen – nu längtar jag bara till Japan, säger han.

Nyårsraket skadade målning

Historien om E.ONs transformatorstation började för sex år sedan. Då genomförde den ideella föreningen Artscape Sveriges första graffittifestival och en av huvudattraktionerna var husets vägg som vätter mot Bergsgatan och Möllevångstorget. Robbin Carlzon hade gjort även den målningen men den skadades av en raket vid nyårsfirandet samma år. När E.ON beslöt sig för att den väggen skulle renoveras erbjöd sig Artscape även att försköna den långa väggen som nu är klar.

– Genom utsmyckningen får vi och malmöborna användning för den publika ytan. Vi hoppas att initiativet ska bidra till att öka trivseln i det offentliga rummet och förhoppningsvis kan målningen bli ett permanent inslag, säger Viktor Baum, projektledare på E.ON.

Konstverk av Robbin Carlzon på transformatorstation, med konstnären själv på bild
Robbin Carlzon gjorde sin första graffitimålning när han var tio år och han har utvecklats som bildskapare med uppdrag både här hemma och utomlands. Foto: Martin Sörby

Banar väg för gatukonsten

Den ideella föreningen Artscape med säte i Malmö arbetar för att lyfta fram gatukonsten i Sverige. Sedan starten med graffittifestivalen i Malmö 2014 har man projektlett arbetet i 25 svenska kommuner och 120 permanenta konstverk har skapats. Närmast står Borås och kommuner i Östergötland på tur.

– I och med den färdiga väggen på Kristianstadsgatan kan man säga att cirkeln är sluten, säger Tor Hedendahl från Artscape. Det ganska anonyma huset i hjärtat av Möllevången har väckts till liv och det blev samma lokala konstnär som fick komma tillbaka och fortsätta där han slutade senast.

Konst skapar trivsel

Fastighetsägare Möllevången som nyligen etablerat sig på Friisgatan ser stora möjligheter i samverkan med lokala konstnärer och vill utveckla det här både i området och i Sofielund.

– Vi har diskuterat olika idéer med bland annat Artscape om hur vi kan arbeta med stora konstverk på till exempel husgavlar och även hur vi kan stödja lokala konstnärer och illustratörer i området, säger Hjalmar Falck, verksamhetschef för Fastighetsägare Möllevången och Sofielund. Under året hoppas vi kunna återkomma med mer information och få idéer från kulturutövare i områdena.

Text:
Marie Bosund Hedberg

Fakta

E.ON satsar på att pryda olika energianläggningar runt om i landet med konstverk. Förutom på Möllevången i Malmö har en helt ny elnätsstation i området Hageby i Norrköping smyckats ut med ett konstverk. Konstprojekt pågår även i Örebro, Söderköping och i Upplands Väsby i norra Stockholm.