Nu startar E.ON arbetet med att installera nästa generations smarta elmätare hos bolagets elnätskunder. I snitt kommer 1000 mätare om dagen att bytas ut runt om i landet under fyra års tid och ersättas med nya smarta elmätare. 

De nya mätarna är bland annat förberedda för digitala tjänster som kan visa på hushållets energitjuvar och är förberedda för att mäta och visa solcellsproduktion. Dessutom bidrar de till att förkorta eventuella strömavbrott. Genom de nya elmätarna kan alla i Sverige bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle.

– Smarta elmätare är en viktig del i energiomställningen och skapar nya möjligheter för kunden. Framförallt ger de nya elmätarna förutsättningar för kunden att följa sin elförbrukning i realtid, vilket gör det lättare att påverka förbrukningen, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

Installatör byter till smart elmätare
Installatör som byter till smart elmätare hos kund. Foto: Christian Andersson

Under hösten genomfördes ett testprojekt i Malmö där ett antal smarta elmätare installerades. Testerna genomfördes med goda resultat och nu startar utrullningsarbetet med full styrka. De första bytena kommer att ske i Kävlinge kommun i Skåne och arbetet fortsätter sedan systematiskt runt om i landet. I slutet av 2024 ska alla E.ONs elmätare i Sverige vara utbytta.

Så hur smarta är de nya elmätarna egentligen?

- De kan mycket, men inte allt. De är definitivt supersmarta inom sitt område, inte minst eftersom de är förberedda för digitala tjänster och för att kunna hantera mikroproduktion, det vill säga att hushållet producerar sin egen el och säljer ut överskottet på nätet. De ger också oss på E.ON förutsättningar att bli mer effektiva då de skickar oss mer information om elleveransen hos varje kund, säger Martin Höhler. 

Monterad smart elmätare
Monterad smart elmätare. Foto: Christian Andersson

Bakgrund:

Regeringen har beslutat om nya krav på elmätare i syfte att bland annat öka möjligheten att påverka sin egen elförbrukning. Samtliga elmätare i Sverige ska bytas ut innan den 1 januari 2025 då lagen om nya krav på elmätare träder i kraft.