Om jordens resurser ska räcka till planetens växande befolkning måste allt som produceras användas flera gånger, i ett kretslopp. I en cirkulär ekonomi är avfall en resurs som kan återvinnas till näring, material och energi. Och det är precis det som sker i kretsloppsanläggningen i Högbytorp!
Energiåtervinning för ett växande Stockholm
En av Europas snabbast växande storstadsregioner är Stockholms län, som inom kort förväntas ha över 2,5 miljoner invånare. Den snabba tillväxten skapar möjligheter, men innebär också utmaningar: fler människor betyder större efterfrågan på energi samtidigt som avfallsmängderna ökar.
Med kretsloppsanläggningen i Högbytorp bidrar vi på E.ON till att lösa denna utmaning. Genom att förvandla det som ingen vill ha – avfall – till något som alla behöver – energi – skapar vi förutsättningar för en hållbar tillväxt i Sveriges mest expansiva region.
Ett hållbart kretslopp mellan stad och land
Kretsloppsanläggningen domineras av två byggnader: biogasanläggningen, som stod färdig hösten 2018 och kraftvärmeanläggningen, som togs i drift i januari 2020. Båda ligger i direkt anslutning till Ragn-Sells sedan länge etablerade återvinnings- och behandlingsanläggning.
I biogasanläggningen rötar vi matrester och annat organiskt material från hushåll och företag i regionen. Vid rötningen bildas biogas, biogödsel och kompost.
I kraftvärmeanläggningen återvinner vi energi ur avfall genom förbränning, för att producera lokal el och fjärrvärme. Vid förbränning bildas mycket energiaskor. Bottenaskan matar vi ut via ett torrt utmatningssystem till vår granne Ragn-Sells. Fördelen med det är att nästan all metall som blir kvar efter förbränningen, kan utvinnas och återanvändas. Detta betyder god resurshushållning och mindre som läggs på soptipp.
Kraftvärmeanläggningen är dessutom en viktig "njure" för samhället. Miljö- och hälsostörande ämnen så som kadmium och kvicksilver omhändertas efter förbränning på ett säkert sätt och minskar fortsatt spridning i samhället.
Tillsammans skapar biogas- och kraftvärmeanläggningen ett hållbart kretslopp av näringsämnen och energi – mellan stad och land, mellan konsumtion och produktion.

Broschyr
Cirkulär ekonomi, vad är det?
Cirkulär ekonomi är ett system inspirerat av naturens eget kretslopp där inget går till spillo och där vi blir bättre på att dela saker med varandra. Det handlar om att förlänga nyttan av en produkt så länge som möjligt. När en produkt inte funkar längre gör vi om den till en annan produkt eller en råvara som behövs, så att vi får ett cirkulärt kretslopp.
- Elproduktionen från Högbytorp räcker till en normal årsförbrukning i 66 000 lägenheter.
- Värmeproduktionen motsvarar årsförbrukningen i 21 200 genomsnittliga småhus.
- Med biogas från Högbytorp istället för bensin i tanken, minskar koldioxidutsläppen med runt 90 procent.
- På energin som finns i en matavfallspåse kan du köra en biogasbil i 2,5 kilometer.
- Biogödseln som bildas vid biogasproduktionen kan ersätta mineralgödsel, vilket gynnar utvecklingen av det ekologiska jordbruket.

När vi producerar förnybar biogas tar vi hand om vårt eget avfall samtidigt som vi skapar miljövänlig energi.

Biogasanläggningen på Högbytorp är byggd med investeringsstöd från Klimatklivet.
Besök vår anläggning i Högbytorp
Vi på E.ON välkomnar studiebesök till kretsloppsanläggningen i Högbytorp. Fyll i intresseformuläret om du vill göra ett studiebesök, så återkopplar vi så fort det är möjligt. Beräkna att besöket tar cirka 1,5 timme. Av säkerhetsskäl har vi en åldersgräns på minst 14 år (åk 9). Vi tar endast emot grupper på minimum 5 personer och maximalt 30 personer.
Studiebesöket inleds med allmän information om hur kraftvärmeverket fungerar och hur det samverkar med vår närliggande biogasanläggning samt med Ragn-Sells återvinningsanläggning. Därefter går vi en guidad tur runt i verket. Information och rundvandring sker på svenska men även engelska kan erbjudas vid behov. Studiebesöket utgår från vårt besökscenter på Högbytorpsvägen 10, Upplands-Bro.
