1. Privat
 2. El
 3. Elförbrukning

Energitjuvar som ökar energiförbrukningen

Hemmets värsta energitjuvar hittas vanligtvis där du minst anar det. Kanske inte så konstigt egentligen – det som stjäl mest energi är ofta sådant vi inte funderar så mycket över. Så fundera lite över vad du faktiskt använder el till. Är det bara sådant du faktiskt uppskattar och har nytta av? Eller även annat – rentutav sådant som är onödigt? Vi hjälper dig i jakten på energitjuvarna, och ger dig handfasta tips på åtgärder.

Med Mobilt BankID kan du som är kund hos oss logga in och följa din energiförbrukning.

Boka personlig energirådgivning

Varje hem är unikt - låt oss därför utgå från dina förutsättningar. Du som är kund hos oss kan boka ett helt kostnadsfritt (värde 495 kronor) energirådgivningssamtal som varar i 45 minuter. Samtalets övergripande syfte är helt enkelt att sänka din energiförbrukning – och därmed också få ner dina energikostnader.

Våra energisnåla verktyg

Mobiltelefon med E.ON-appen.

Ladda ner E.ON-appen!

I appen kan du följa din förbrukning och dina kostnader på samma ställe som du kan se hur de påverkas av dina vanor och andra faktorer som väder och vind. Vi ger dig tips och råd på vägen, så att du kan göra val som är bra för både dig och för miljön. Direkt i mobilen och helt gratis, såklart.

Bild på villaområde.

Jämför din förbrukning

Med grannjämförelsen kan du titta närmare på din energiförbrukning och jämföra den med andra hushåll som liknar ditt. Vi tipsar dig om förbättringar som du enkelt kan justera i ditt hem. På så sätt kan du följa din utveckling och bli snällare mot plånboken och miljön.

Vad är normal elförbrukning i ett hushåll?

Hur stor är egentligen den genomsnittliga energiförbrukningen i ett svenskt hem? Det reder vi ut här.

En villa eller ett radhus som har direktverkande el som uppvärmning förbrukar cirka 25 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 3125 kronor i månaden. En lägenhet förbrukar ungefär 2500 kWh per år (exklusive värme), vilket motsvarar 313 kronor i månaden. Oavsett hur du bor tillkommer också hushållsel (som är all elkonsumtion utom uppvärmning). Nedan ser du hur ett hems användning av hushållsel (som är all elkonsumtion utom uppvärmning) kan fördelas mellan olika områden.

Lilla energisparboken

I broschyren får du koll på hur mycket energi som går åt i hemmet och var energitjuvarna finns.

Vad påverkar din förbrukning?

Ibland ökar din elförbrukning utan du själv ändrat något i din energianvändning. Det finns alltså yttre faktorer som påverkar.  Äldre hus påverkas oftast mer av nya utomhustemperaturer, och en enda grad kallare under vintern kan göra att en villa förbrukar runt 5 procent mer el.

Om det dessutom blåser, blir skillnaden ännu större. Vindutsatta hus kan förbruka 15 procent mer energi än det hus som beskyddas av bebyggelse. Så det är en god idé att sätta upp ett staket eller en häck som skyddar boendet! I E.ON-appen kan du enkelt se temperaturdata från SMHI och förstå hur din förbrukning påverkas av vädert.

Personlig energirådgivning

Boka ett energirådgivningssamtal som varar i 45 minuter och låt oss utgå från dina förutsättningar. Samtalets övergripande syfte är helt enkelt att sänka din energiförbrukning – dessutom är det kostandsfritt för dig som är kund hos oss.

Så länge räcker en kilowattimme

Illustration av kaffekopp.
Illustration av tv-skärm.
Illustration av brödskivor.
Illustration av datorskärm.

Snabba energispartips

Uppvärmning

Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet* går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst, och att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar. Golvvärme med el kostar ungefär 33 öre per kvadratmeter och dygn. Om du har 5 kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under juni, juli och augusti sparar du 152 kronor. Och en enda grads sänkning av inomhustemperaturen minskar din uppvärmningskostnad med cirka fem procent.

Mät, täta och stäng

Mät temperaturen med termometrar på olika ställen i huset. Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Stäng dörrar till kalla utrymmen.

Modernisera ditt värmesystem

Gamla element har ofta bimetalltermostat som blir sämre med åren. Satsa på ett centralt reglersystem eller element med elektroniska termostater.

Vädra snabbt och smart

Ett snabbt tvärdrag är mycket effektivare än att låta fönster stå på glänt. Obs! Se till att radiatorerna vid fönstren är avstängda en halvtimme efter vädringen.

Anslut "extravärme" till tidur

Då stängs elen av när den gjort sitt jobb.

Använd eldriven golvvärme sparsamt

Det är lätt hänt att kostnaderna skenar iväg.

Belysning

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Att ha en 7 Wattslampa tänd 6 timmar/dygn i ett år kostar 23 kronor.

Byt ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor

De drar endast en fjärdedel så mycket el som en vanlig glödlampa. Bara genom att byta dina 10 mest använda glödlampor mot lågenergilampor kan du spara cirka 700 kronor per år*.

Använder du vanliga glödlampor till din utomhusbelysning?

Om du byter till lågenergilampor kan du även här spara ett par hundralappar per år.

Släck lamporna när du lämnar ett rum

Det finns flera olika metoder för att se till att lampor är släckta när de inte behövs. Det kan till exempel vara ljussensorer, rörelsevakter och timers.

Använd lysrör där det ska lysa länge

Till exempel i garage, förråd och ovanför köksbänken. Lysrör är nämligen både energisnåla och har lång brinntid. Dessutom ger de ett bra allmänljus.

Använd dimmer

Då spar du både energi och får möjlighet att justera ljusmängden efter tillfälle och humör. Dimmern fungerar både med halogenlampor och vissa lågenergilampor. Båda drar mindre energi än vanliga glödlampor.

Tänk på att vissa halogenlampor med transformator drar ström även när de är släckta

Dra ut kontakten när du släcker lampan eller koppla den till vägguttaget via ett grenuttag med strömbrytare.

Har du spotlights med halogenlampor hemma?

Kolla om du kan byta ut lamporna mot så kallade LED-lampor. De drar lika lite ström som lågenergilampor och har dessutom ännu längre livslängd.

*Källa: Energimyndigheten

Köket

Alla vitvaror är inte lika energieffektiva. Det är därför viktigt att hålla koll på det när du köper nya. Elkostnaden för en ny kyl är cirka 1,18 kronor/dygn och en ny frys är cirka 1,34 kronor/dygn. En ny kyl eller frys behöver cirka 80 procent mindre el än en 15 år gammal. Med en modern kyl och frys sparar du alltså automatiskt mellan 400 och 1 000 kronor/år jämfört med äldre utrustning. Och visste du att för varje grad du höjer temperaturen, minskar du energiförbrukningen med cirka tio procent för kylen och omkring sju procent för frysen?

Håll rätt temperatur

Det räcker med minus 18 grader i frysen, plus sex i kylen och plus tolv i svalen.

Frosta av regelbundet

Då förbrukar kylaggregatet mindre energi.

Damma av på baksidan

Damm på kondensorn ökar åtgången av el.

Placera skåpen svalt

Inte bredvid spis och ugn. Se till att luft kan cirkulera runt om.

Ställ in maten kall

Varm mat i kylen tvingar aggregatet att jobba i onödan.

Förpacka väl i frysen

Lufttätt ska det vara!

Låt infrysningsknappen vila

Den behövs bara när du ska frysa in större mängder.

Matlagning

Visste du att kokning med locket på drar bara en tredjedel så mycket el? (Allra energisnålast är det att använda vattenkokaren.)

Använd kastruller med plan botten och koka med locket på

Då får du full effekt av energin du använder.

Utnyttja eftervärmen

Stäng av ugn och platta några minuter innan maten är färdig.

Spara med mikron

Mikrovågsugnen är smart till uppvärmning och vid tillagning av mindre mängder mat.

Tina maten i kylen

Det drar mycket mindre energi än om du gör det i mikron.

Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt

Den transporterar ut stora mängder med uppvärmd inneluft.

Ta en funderare angående utrustningen

Med en induktionshäll sparar du 33 procent energi bara på att koka upp en liter vatten, jämfört med en glaskeramikhäll.

Diskning

Diskmaskin är bra. Och ännu bättre om man använder den smart. Visste du att du kan spara 20-40 procent energi på sköljningarna om du ansluter diskmaskinen till kallvatten?

Vänta tills maskinen är full

En full diskmaskin drar lika mycket energi som en halvfull.

Handdiska inte under rinnande vatten

Det är som att hälla ut pengar i vasken.

Skölj med måtta

Oftast räcker det att skrapa bort matresterna innan man sätter in disken i diskmaskinen.

Testa hur långt diskprogram du egentligen behöver köra

Så slipper du diska redan ren disk.

Låt torkprogrammet vila

Disken torkar ändå med hjälp av eftervärmen.

Badrummet

Det finns många sköna kronor att spara in på bad och dusch. Enkelt är det också. Visste du att i genomsnitt använder en person 50–60 liter varmvatten per dygn. Det blir cirka 3 kWh*.

Duscha snabbt

Duschar du fem minuter i stället för en kvart innebär det en årlig besparing på cirka 1 000 kWh**.

Byt ut gamla kranar och duschmunstycken

Separata kall- och varmvattenkranar drar onödigt mycket energi. Moderna sparmunstycken spolar tolv liter i minuten i stället för 35. Installera termostatblandare i duschen.

Byt ut dåliga packningar direkt

Droppande varmvattenkranar kan läcka 500 kWh om året.

*Källa: Energimyndigheten
**Källa: Energimyndigheten

Energiförbrukning Varmvatten

 • Normal energiförbrukning, 75-100 liter varmvatten/dygn/person: 3-5 kWh

 • Dusch 5 minuter (40° C, 60 liter): 2,2 kWh

 • Dusch 15 minuter (40° C, 180 liter): 6,7 kWh

 • Karbad (40° C, 150 liter): 5,6 kWh

 • Droppande varmvattenkran under ett år (45° C, 5-15 kubikmeter): 215-645 kWh

Tvättstugan

I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En 60-graderstvätt kostar cirka 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energimängden - och därmed också kostnaden. Du sparar då 150 kronor/år. Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är cirka 1,50 kronor per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kilo vilket ger en elkostnad på 9 kronor/torkning. Om du istället lufttorkar de 200 tvättarna/år sparar du 1 800 kronor/år. 

Här är några bra tvättråd:

Kör alltid full maskin

Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full.

Använd sparprogram

Och slopa gärna förtvätten. Det är ju faktiskt inte alltid den behövs.

Centrifugera ordentligt

Minst 1 000 varv per minut om tvätten ska torktumlas. Annars drar tumlaren för mycket energi.

Hellre torktumlare än torkskåp

Tumlaren drar mindre energi.

Hellre kondenstumlare än frånluftstumlare

Kondenstumlaren lämnar kvar en del extravärme i huset.

Tumla lagom

Inte för full maskin, inte helt knastertorrt. Och passa på att torka utomhus på sommaren – det är helt gratis.

Energiförbrukning tvätt-/tork

 • Tvättmaskin, max 5 kg (50-67 liter) 40° C : cirka 0,6 kWh

 • Tvättmaskin, max 5 kg (50-67 liter) 60° C : 0,95-1,2 kWh

 • Torkskåp per timme: cirka 2,0 kWh

 • Torktumlare per kg: cirka 1,0 kWh

Hemelektronik

De flesta elektronikprylar har blivit energieffektivare med åren. Dock inte de senaste spelkonsolerna. Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar cirka 85 kronor/år, ett XBox One hela 150 kronor.

Här är fler tips.

Stäng av apparater du inte använder

Datorer, TV-apparater och musikanläggningar ser energisnåla ut när de är i viloläge, men skenet bedrar. Ett normalhushåll kan spara så mycket 500 kWh per år genom att stänga av helt.

Dra ut kontakten till laddaren

Sitter en oanvänd laddare kvar i eluttaget så kan den fortsätta dra ström tills du drar ut den. Det gäller alla laddare: mobiltelefoner, eltandborstar, rakapparater, etc.

Sätt datorskärmen i "viloläge" eller "energisparläge"

Då minskar du förbrukningen när datorn inte används.

Ska du köpa ny TV? Väj helst en modell med inbyggd digitalbox

Inbyggda boxar, till skillnad från separata digitalboxar, ökar inte TV:ns energiförbrukning. Vill du ändå ha en separat digitalbox, finns det numera digitalboxar som du kan stänga av helt utan att de förvalda inställningarna går förlorade.

Titta efter energimärkningar

När du ska köpa ny TV, dator eller annan hemelektronik kan du titta efter Svanen, Energy Star och TCO-märket. Det är alla energimärkningar för IT-utrustning som är energismarta val.