Elnätsavgift | Vad betalar du för? - E.ON
apartment up_arrow boka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 rorligt_icon copygoogle_plushouse instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin EAC9921F-E050-4152-9E00-5A9E1CAFA966Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Elnätsavgiften

Se vad du betalar för och hur vi framtidssäkrar elnätet

Vad är elnätsavgiften?

Elnätsavgift, elnätstariff eller elnätskostnad är samlingsnamn för de avgifter du betalar för att använda elnätet. Elnätsavgiften består av två delar: en fast abonnemangsavgift och en rörlig elöverföringsavgift.

Graf

En fast abonnemangsavgift
Abonnemangsavgiften är fast och sprids över ett kalenderår. Den bestäms av storleken på din huvudsäkring, det vill säga hur mycket el du kan använda samtidigt, samt var i landet du bor.

Graf

En rörlig elöverföringsavgift
För överföringen av el från kraftkällan hem till dig tar vi som nätägare ut en avgift. Överföringskostnaden är rörlig och du betalar per använd kilowattimme.

Termometer

Du kan påverka din elnätsavgift
Du kan påverka din elnätsavgift genom att välja rätt elnätsabonnemang och sänka din elförbrukning.

Vad får du för pengarna?

Så framtidssäkrar vi elnätet

Det kanske inte märks. Men bakom kulisserna, medan samhället fortsätter fungera, framtidssäkrar vi elnätet så att det ska klara alla nya energibehov. Allt för att vara med och skapa ett land som kan fortsätter förnyas. Se hur vi satsar för att framtidssäkra elnätet.  

Få koll på din elnätskostnad

Här kan du snabbt räkna ut din ungefärliga årskostnad.

Elnätsavgifter

Elnätsavgifter för olika områden och tidsperioder. 

Nord

Avgifter till och med 31/12 2018
Avgifter från 1/1 2019

Stockholm

Avgifter till och med 31/12 2018
Avgifter från 1/1 2019

Syd

Avgifter till och med 31/12 2018
Avgifter från 1/1 2019

Kramfors

Avgifter till och med 31/12 2018
Från 1/1 ingår Kramfors i område Nord.

Tillämpningsbestämmelser

Villkor och tillämpningsbestämmelser

Vanliga frågor och svar om elnätsavgiften

Frågetecken

Varför får kompisen eller grannen lägre elfaktura?

Även om ni bor i exakt likadana lägenheter eller hus så kan era fakturor skilja sig. Därför är det omöjligt att jämföra dem. Fakturan påverkas bland annat av hur många som bor i hushållet, vad det är för storlek på säkringen, hur hemmet värms upp och hur mycket el man förbrukar. Du kan också ha ett annat elavtal och en annan elhandelsleverantör än grannen. När man ska välja avtal är det lätt att jämföra sig med andra, men det viktigaste är att du väljer det som passar just dig.

Frågetecken

Varför står det ”elöverföring” på min faktura när jag bara ska betala nätavgift hos er?

Nätavtalet består av två delar: en abonnemangsavgift och en elöverföringsavgift. Man kan säga att du har abonnemangsavgiften för att kunna ha el. Elöverföringsavgiften beror på hur mycket el som behöver gå från vår kraftkälla hem till dig. Om det är E.ON som äger nätet där du bor behöver du alltid betala båda de här delarna till oss.

Frågetecken

Hur ändrar jag storlek på min huvudsäkring?

Med rätt huvudsäkring kan du påverka avgiften för ditt elnätsabonnemang. Om du har en större säkring än vad du behöver kan du säkra ner den och på så sätt sänka din elnätskostnad. Ta kontakt med en behörig elektriker om du vill ändra storlek på huvudsäkringen. En sänkning av huvudsäkring från 63 A samt höjning inom intervallet 16 – 20 A hanteras inom ett dygn från elektrikers anmälan. Här kan du läsa mer om att ändra storlek på huvudsäkringen.

Fler frågor och svar 

Se fler vanliga frågor och svar om elnätsavgiften.

Den här sidan uppdaterades 8 mars 2019
av E.ON Energidistribution (nät)