Missa inte ett bra erbjudande

Beställ solceller nu och sälj din el för spotpris + 1 kr

Lägg till tjänsten Solklart när du beställer solceller av oss och få köpt och såld el samlat på en faktura och i en app. I Solklart ingår just nu också ett riktigt bra pris på din sålda överskottsel när du skaffar solceller hos oss: Spotpris + 1 kr per kWh första året (ordinarie spotpris + 20 öre). Erbjudandet gäller dig som beställer solceller mellan 23 augusti och 30 september 2023 *
  

Så säljer du din solel till oss

Solklart - tilläggspaketet för såld el

Få extra bra betalt för din solel

Den el som dina solceller producerar men som du själv inte använder kan du sälja vidare ut på elnätet. För denna överskottsel får du just nu en riktigt bra ersättning - spotpris + 1 kr per kWh under första året när du beställer solceller hos oss (ordinarie spotpris 20 öre per kWh).​ *

Köp el från förnybara källor

Vid stunder där dina solceller inte producerar tillräckligt med el till ditt hem behöver du köpa el. Vi levererar el från förnybara källor som sol, vind och vatten.

Allt samlat på en faktura

Med Solklart får du din sålda solel och din köpta el på en faktura och i en app. På så vis får du enkelt en överblick av din solcellsanläggning.


 

Ytterligare ersättningar

60 öre i skattereduktion

Du kan få skattereduktion med 60 öre/kWh för den överskottsenergi du matar ut i nätet. Skattereduktion ges inte för fler kilowattimmar än du köper in och för maximalt 30 000 kWh per år.

Ersättning för nätnytta

Du får ersättning från ditt elnätsbolag för den nätnytta din produktion tillför. Se ersättning och avgifter

Ersättning för elcertifikat

Dessutom kan du få elcertifikat som kan säljas på elcertifikatmarknaden. Du ansöker om godkännande av anläggningen hos Energimyndigheten.

Vad betyder spotpris?

Spotpris är marknadspriset som elbolag betalar för sin el. Priset är rörligt och sätts genom den nordiska elbörsen NordPool. Spotpriset sätts timme för timme och baseras på tillgång och efterfrågan. Kort sagt så går priset upp när efterfrågan är hög och tillgången på el låg och vice versa. Spotpris är inte detsamma som konsumernterna betalar för sin el, men kan ses som ett riktmärke för elpris. När spotpriset är lågt är oftast också elpriset också lägre.

Så funkar elpriset

Drönarbild på solceller på hustak och trädgård.

Så här funkar det att sälja solel

Elen som solcellerna producerar måste användas direkt. När solcellerna producerar mer el än vad du i stunden förbrukar blir det därför ett överskott. Detta överskott på el kan du sälja vidare. Försäljningen av el måste ske genom ett elhandelsbolag. Det är viktigt att du gör ett aktivt val av bolag, annars kommer det bolag du har elhandelsavtal med att ta emot din överskottsproduktion.

Kraftledningar över en brun äng

Höga elpriser gör solceller mer lönsamt

Spotpriser på el är rekordhögt i stora delar av landet. Har du solceller betyder det att du får mer betalt för din solel. Du behöver också betala mer för den el som du köper när du använder mer el än dina solceller i stunden producerar. Men har du solceller skyddar du dig mot svängningar i marknadens elpriser – både genom att du inte behöver köpa lika mycket el då du använder elen som dina solceller producerar och genom att du får bättre betalt för din sålda överskottsel.

Bra tips till dig som vill sälja solel

Ansök om skattereduktion

Du kan få skattereduktion med 60 öre/kWh för den överskottsel säljer vidare och matar ut till elnätet. Elnätsbolaget rapporterar in till Skatteverket hur mycket el du sålt ut på nätet. I din deklaration ser du hur mycket skattereduktion du får.

Kolla att du uppfyller kraven för att få sälja solel

De allra flesta som har solceller på sin villa och säljer sin överskottsel – så kallade mikroproducenter  –  behöver inte skatta för intäkterna från sin sålda el. Men där finns några regler att hålla koll för att inte behöva betala energiskatt som privatperson:

 • Du använder dina solceller huvudsakligen för eget bruk
 • Du förbrukar mer el än du producerar på ett kalenderår
 • Du har en anläggning med installerad effekt som understiger 43,5 kWp.
 • Du säljer överskott för max 30 000 kr per år

Läs mer på skatteverkets hemsida

Frågor och svar om att sälja solel

 • Hur fungerar det att sälja solel?

  Elen som solcellerna producerar lagras inte och måste därmed användas direkt. Om du använder mindre el än vad dina solceller i stunden producerar skapas ett el överskott på el som matas ut på elnätet. Denna överskottsel kan du få betalt för genom att du säljer vidare den till ett elhandelsbolag. Köper du dina solceller hos oss ger vi dig ett riktigt bra pris på din sålda el - spotpris + 20 öre per kWh.

 • Hur mycket skattereduktion kan jag få från försäljning av solel?

  Du kan få 60 öre/kWh i skattereduktion på den överskottsel som dina solceller producerar och som matas vidare ut i elnätet. Skattereduktion ges inte för fler kilowattimmar än du köper in och för maximalt 30 000 kWh per år. 

 • Vad krävs för att jag ska kunna sälja min överskottsel?

  Försäljningen av din el måste ske via ett elhandelsbolag. Det är viktigt att du gör ett aktivt val av bolag, annars kommer det bolag du har elhandelsavtal med att ta emot din överskottsproduktion. För att få sälja överskottsel behöver du vara ansluten till elnätet och ha ett inmatningsabonnemang hos ditt nätbolag. Du behöver också se till att ditt uttag och inmatning av el sker via samma huvudsäkring och elmätare. Företaget som äger elnätet där du bor är skyldig att kostnadsfritt byta ut din nuvarande elmätare till en dubbelriktad variant när du installerar dina solceller. Din anläggning får max ha en effekt på 43,5 kWp och användingen och ha en huvudsäkring på max 63 A.

 • Hur mycket får jag betalt för min överskottsel?

  När du köper din solcellsanläggning hos oss får du under ditt första år med solceller en extra bra ersättning - spotpris + 20 ör per kWh. På så vis kan du spara ytterligare några tusenlappar.  

 • Vilka skatteregler gäller för mikroproduktion av solel?

  Du som mikroproducent kan slippa betala energiskatt om du uppfyller vissa krav. Det krävs att du använder sina solceller huvudsakligen för eget bruk, att du förbrukar mer el än du producerar på ett kalenderår samt att du ska ha en anläggning med installerad effekt som understiger 43,5 kWp. Ytterligare ett krav är att du endast får sälja överskottsel för max 30 000 kr per år. 

Om du inte köpt dina solceller av oss

Har du köpt din solcellsanläggning ett annat företag men har ett elhandelsavtal hos oss? Kontakta oss så hjälper vi dig med ett bra avtal för din överskottsproduktion. Gör du inget aktivt val köper vi din överskottsproduktion för Nord Pools aktuella spotpris, minus ett avdrag om 4 öre per kWh.

Kontakta oss

Har du frågor om att sälja solel? Varmt välkommen att kontakta vår kundservice.

Testa ditt tak

Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!

Kontakta oss

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Missa inte ett bra erbjudande

Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och  erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.

* Vi köper överskottsproduktionen från din solcellsanläggning, för spotpris + 1 kr per kWh (ordinarie spotpris + 20 öre per kWh), under maximalt ett års tid, förutsatt att du:

 • Har köpt solcellsanläggningen genom oss, 
 • Använder den huvudsakligen för eget bruk
 • Gör av med mer el än du producerar på ett kalenderår
 • Skaffar en anläggning med installerad effekt som understiger 43,5 kWp
 • Tecknar eller redan har ett pågående elhandelsavtal med oss

Erbjudandet gäller dig som signerar en solcellsoffert från 23 augusti till 30 september 2023. Snittintjäningen 7 000 kr baseras på våra solcellskunders elhandelsförsäljning till oss.