Så fungerar en växelriktare för solceller

En växelriktare, som på engelska kallas för inverter, har två viktiga funktioner i ett solcellssystem:

1. Att omvandla den likström som solcellerna producerar till växelström. Detta eftersom vårt elnät transporterar växelström och de flesta av våra elektriska apparater drivs av växelström. På så vis kan solenergin som dina solceller producerar driva elektroniken i ditt hem.

2. Att se till så att du får ut maximal effekt av dina solceller genom att belasta solcellspanelerna optimalt. Både i form av hur mycket el som produceras och vilken kvalité den har. Därför är det viktigt att din växelriktare inte bara är av god kvalité, utan också matchar dina solcellspaneler. När du väljer ett solcellspaket från oss ser våra experter till så att du får den bästa växelriktaren för dina solceller.

Att tänka på vid placering av växelriktaren

Det är viktigt att växelriktaren placeras så att den är lättillgänglig för underhåll och service. Undersök om växelriktaren är anpassad efter utomhusbruk, annars kan det vara bra att placera den inomhus på en plats som är sval och har bra ventilation, till exempel ett garage eller en källare. De växelriktare som vi säljer är anpassade både efter inomhus- och utomhusbruk.

I alla våra solcellspaket ingår en komplett installation av solcellsanläggningen. När vi monterar växelriktare gör vi det alltid efter tillverkarens anvisningar och svensk standard. Det gör att du kan känna dig trygg med att växelriktaren installeras på ett bra och säkert sätt, då våra installationer uppfyller god elsäkerhetsteknisk praxis.

Hur lång livstid har växelriktaren?

En växelriktares livslängd når inte riktigt upp till solcellspanelernas som beräknas till minst 30 år. Men det är stor skillnad på de olika växelriktarna som finns på marknaden, och det kan skilja upp till 10 år i livslängd. I våra solcellspaket ingår det växelriktare från Fronius, ett beprövat märke som håller hög kvalité. Alla våra solcellspaket har en effektgaranti på 25 år.

Dimensionera växelriktare för solceller

Vi erbjuder skräddarsydda solcellspaket som är optimerade för just dina förutsättningar. Växelriktare finns i olika storlekar och dimensioneras efter solcellernas sammanlagda effekt. Våra experter ser till så att växelriktaren passar just din solcellslösning, och är med dig både före, efter och under installationen. Våra solcellspaket är kompletta lösningar med produkter, tjänster, garantier och installation.

Växelriktare från Fronius.

Fronius växelriktare för solceller

I våra solcellspaket ingår växelriktare från Fronius, ett beprövat märke av högsta kvalitet. Våra experter hjälper dig att få den växelriktare som passar din solcellslösning. Du kan också läsa mer om Fronius växelriktare i produktbladet nedan.


 

Kompletta solcellspaket – vi fixar allt

Växelriktare ingår alltid när du köper solceller av oss

 • Skräddarsydd helhetslösning
  Solcellspaket optirmerat efter dina förutsättningar av våra experter
 • Komplett installation
  Solpaneler, växelriktare och installation – vi löser allt.
 • Fri support
  Vi hjälper dig – före, under och efter installationen.
 • Omfattande garantier
  Långa och trygga garantier hos oss - istället för ute hos tillverkarna.
 • Appen för ditt smarta hem
  Du får E.ON Home utan extra kostnad. I appen kan du följa och optimera energiflödet i ditt hem.

Testa ditt tak

Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!

Kontakta oss

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Missa inte ett bra erbjudande

Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och  erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.