Så här kan du finansiera dina solceller – vi guidar dig

Det finns flera sätt att finansiera dina solceller - faktum är att solcellernas höga avkastning gör dem lönsamma, även om du finansierar dem med ett lån.

– Solceller har en genomsnittlig årlig avkastning på 8-10%, så det är en lönsam investering även om man finansierar dem med ett lån, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.

Så går det till att köpa solceller

Se hur det går till att skaffa solceller, från första kontakten med våra experter till din första egenproducerade solwatt.

Jämför olika finansieringsalternativ

Prisexempel för Solcellspaket Premium med 30 solpaneler.

Olika sätt att finansiera dina solceller

  • ROT-avdraget För det första så kan staten finansiera dina solceller via ett ROT-skatteavdrag på 9%. Detta är ett schablonavdrag för solceller och beräknas som 30% av arbetskostnaden, som i sin tur är 30% av hela systemkostnaden = 9%. Ditt hus måste vara äldre än 5 år för att du ska få ROT-avdrag.

  • Investeringsstödet försvinner och ersätts troligen med grönt rotavdrag Sista ansökningsdag för investeringsstödet på 20% var den 7 juli 2020. Men det kommer troligen ett nytt grönt rot-avdrag på 15% till årsskiftet.

  • Egen finansiering Om du har pengar på ett sparkonto med låg avkastning, så kan du investera dem i solceller istället. Då blir dina solceller som en slags sparform, fast med en låg risk och en hög avkastning på 8-10% per år.

  • Utökat bolån Att låna på huset genom ett utökat bolån kan vara ett bra alternativ. Om ditt husvärde överstiger ditt bolånebelopp så kanske du har utrymme att utöka ditt bolån. Kolla med din bank.

  • Sollån Om du inte vill eller har utrymme att utöka bolånet så kan ett privatlån vara ett bra alternativ. Vi samarbetar med några av Sveriges största banker som erbjuder dig förmånlig finansiering av din investering solceller. När du beställer en offert från oss kommer du att få information om hur du ansöker om separat finansiering hos dem.

* Vi samarbetar med några av Sveriges största banker som erbjuder dig förmånlig finansiering av din investering solceller. När du beställer en offert från oss kommer du att få information om hur du ansöker om separat finansiering hos dem.

Här är ett räkneexempel: 
Kreditbelopp 100 000 kr, rak amortering. Återbetalningstid 12 år. Exempelränta 2 %. Aviseringsavgift 0 kr vid digital avisering. Uppläggningsavgift 300 kr. Effektiv ränta 2,07 %. Totalt belopp att betala under lånets löptid 112 083 kr. Antalet avbetalningar är 144 st och avbetalningsbeloppet är i snitt 778 kr per månad. Detta är en förenklad kalkyl och avvikelser kan förekomma i det enskilda fallet.