Missa inte ett bra erbjudande

Så fungerar solceller

Solen är fenomenal som energikälla

Den energi som varje dag når jordens yta i form av solljus är 8 000 gånger större än vad mänskligheten gör av med på ett år. Solceller är ett bra sätt att ta vara på den energin och omvandla den till förnybar el. Här lär du dig allt du behöver veta om hur solceller fungerar, hur du sparar pengar på dem, hur de påverkar miljön och hur du enkelt skaffar ditt solcellssystem.

Så här producerar solcellerna el

 • När solljus träffar solpanelen så skapas en elektrisk spänning mellan fram- och baksidan. Den här spänningen bildar en likström.
 • Likströmmen skickas sedan till en växelriktare som monteras i ditt hus. Växelriktaren omvandlar likströmmen till växelström och skickar in den till din elcentral och vidare in i eluttagen i ditt hus.
 • Solelen kan du använda till allt i hemmet, inklusive att ladda en elbil.
 • Den solel du inte använder direkt kan du antingen lagra i ett batteri och använda när solen gått ner, eller sälja vidare till ett elbolag.
så funkar solceller - illustration med solceller på hus och elbil

Solceller trivs i det svenska klimatet

Det svenska vädret med långa vintrar och kalla somrar gör många tveksamma till att skaffa solceller. Men forskning visar att vårt klimat är idealiskt för att producera solel.

 • Samma solinstrålning som i Tyskland
  En vanlig uppfattning är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara idé att installera solceller, men instrålningen i Sverige är faktiskt lika hög som i exempelvis Tyskland.
 • Producerar el även när det inte är soligt
  Solcellerna börjar producera ström så fort de första solstrålarna når panelerna på morgonen och fortsätter tills solen går ner. Men det fiffiga är att solen inte ens behöver skina – de producerar el till och med när det är molnigt.
 • Solceller fungerar bäst när det är svalt
  Kalla temperaturer har en positiv inverkan på panelernas elproduktion. Allt för varma förhållanden medför att cellerna drabbas av energiläckage.
 • Snö hjälper till att reflektera solen
  På vintern får du inte så många soltimmar, men solinstrålningen kan vara mycket intensiv, eftersom den då ofta reflekteras mot ett snötäcke, något som solcellerna drar nytta av. Solstrålarna når även igenom väldigt bra även när solcellerna är täckta av regn eller is.

Solinstrålningen i Stockholm

Stockholm har en solinstrålning på ca 985 kilowattimmar per kvadratmeter. Det är lika mycket sol som i norra Frankrike.

Solinstrålningen i Göteborg

Göteborg har en årlig solinstrålning på 1 040 kilowattimmar per kvadratmeter. Det är lika mycket sol som i München.

Solinstrålningen i Malmö

Malmö har en årlig solinstrålning på 1 025 kilowattimmar per kvadratmeter. Det är lika mycket sol som i norra Frankrike.

Solceller på tak med blå himmel

Verkningsgrad för solceller och solpaneler

Solcellernas verkningsgrad, eller hur mycket av solens energi de kan konvertera till solel, beror på flera saker så som väderstreck, takvinkel och solpanelernas effektivitet. Solpanelernas temperatur spelar också en roll. 

Se närmare hur solcellernas verkningsgrad fungerar

Så påverkar solceller miljön

Kvinna som solar mot en husvägg med solceller.

Förnybar solel

Solen är en förnybar energikälla - precis som vind och vatten - och ger inga koldioxidutsläpp. Har du solceller bidrar du aktivt till att minska användandet av jordens ändliga resurser, såsom olja, gas och uran. Den solel som du producerar men inte använder själv säljer du vidare.

så fungerar solceller - solceller närbild

Ren energi i 30 år

Det krävs en del energi att tillverka solceller, men de genererar 4-12 gånger så mycket energi under sin livstid på cirka 30 år. Och vad gäller koldioxidutsläpp, så tar det cirka 12-18 månader innan produktionen av solenergi motsvarar tillverkningen av solcellerna.

Person som installerar solceller på hustak.

Minimalt underhåll

När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående och underhållsfria. Det finns inga rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp, ljud eller lukter.

Spara pengar med solceller

Du kan spara pengar genom att investera i solceller på ditt tak. Du sänker dina fasta elkostnader, blir ditt eget elbolag samtidigt som du kan bli en solcellsproducent genom att sälja din överskottsel. Lär mer om hur du kan spara pengar på dina solceller

Se hur mycket du kan spara och vad det kostar med solceller på ditt hustak.

Röster från solcellsägare

Ronny och Helené är sitt eget elbolag.

Skälet till att vi tog det hela vägen med elbolaget, skylten och allt runtomkring var att vi ville inspirera andra. Solceller är ju bra för både miljön och husets värde.

Helén, Karlskrona

Ronny och Helén startade sitt eget elbolag och har märkt av en tydlig minskning i elkostnader sedan de installerade solcellerna. Under sommarhalvåret är de helt självförsörjande på sin egen el. 

Familjen Wither framför sitt hus med solceller

Varför betala en krona per mil när man kan ladda med solel och betala noll kronor.

David Winther, Hjärup

Tack vare solcellerna på taket är familjen Winther självförsörjande på el stora delar av året. För att manifestera sin kärlek till solenergin och inspirera fler att skaffa solceller har de startat sitt eget elbolag.

Fakta om solceller

Lär dig det viktigaste om solceller och solpaneler.

Integrerade solceller - vad är det?

Ska du välja utanpåliggande solpaneler, integrerade solceller eller soltakpannor?

Vad är skillnaden på solceller och solfångare?

Vi reder ut begreppen.

Kvinna vid cykel framför ett tegelhus med solceller

Hur fungerar solenergi?

Här har vi samlat allt du behöver vet om solenergi.

Så här funkar det att sälja solel

Vi betalar en av marknadens bästa ersättningar: 20 öre plus aktuellt spotpris per kWh det första året.*

Testa ditt tak

Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!

Kontakta oss

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Missa inte ett bra erbjudande

Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och  erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.

* Vi köper överskottsproduktionen från din solcellsanläggning, för spotpris + 20 öre per kWh, under maximalt ett års tid, förutsatt att du har köpt solcellsanläggningen genom oss, använder den huvudsakligen för eget bruk, gör av med mer el än du producerar på ett kalenderår, har anläggning med installerad effekt som understiger 43,5 kWp samt har ett pågående elhandelsavtal med oss.