Så fungerar solceller

Solen är fenomenal som energikälla

Den energi som varje dag når jordens yta i form av solljus är 8 000 gånger större än vad mänskligheten gör av med på ett år. Solceller är ett bra sätt att ta vara på den energin och omvandla den till förnybar el. Här lär du dig allt du behöver veta om hur solceller fungerar, hur du sparar pengar på dem, hur de påverkar miljön och hur du enkelt skaffar ditt solcellssystem.

Se hur mycket du sparar med solceller

Se hur mycket du kan spara och vad det kostar med solceller på ditt hustak. Det tar bara en minut!

så funkar solceller - illustration med solceller på hus och elbil

Så här producerar solcellerna el

 • När solljus träffar solpanelen så skapas en elektrisk spänning mellan fram- och baksidan. Den här spänningen bildar en likström.

 • Likströmmen skickas sedan till en växelriktare som monteras i ditt hus. Växelriktaren omvandlar likströmmen till växelström och skickar in den till din elcentral och vidare in i eluttagen i ditt hus.

 • Solelen kan du använda till allt i hemmet, inklusive att ladda en elbil.

 • Den solel du inte använder direkt kan du antingen lagra i ett batteri och använda när solen gått ner, eller sälja vidare till ett elbolag.

Solceller trivs i det svenska klimatet

Det svenska vädret med långa vintrar och kalla somrar gör många tveksamma till att skaffa solceller. Men forskning visar att vårt klimat är idealiskt för att producera solel.

 • Samma solinstrålning som i Tyskland En vanlig uppfattning är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara idé att installera solceller, men instrålningen i Sverige är faktiskt lika hög som i exempelvis Tyskland.

 • Producerar el även när det inte är soligt Solcellerna börjar producera ström så fort de första solstrålarna når panelerna på morgonen och fortsätter tills solen går ner. Men det fiffiga är att solen inte ens behöver skina – de producerar el till och med när det är molnigt.

 • Solceller fungerar bäst när det är svalt Kalla temperaturer har en positiv inverkan på panelernas elproduktion. Allt för varma förhållanden medför att cellerna drabbas av energiläckage.

 • Snö hjälper till att reflektera solen På vintern får du inte så många soltimmar, men solinstrålningen kan vara mycket intensiv, eftersom den då ofta reflekteras mot ett snötäcke, något som solcellerna drar nytta av. Solstrålarna når även igenom väldigt bra även när solcellerna är täckta av regn eller is.

Forskning visar: Svenskt klimat perfekt för solceller

Nu kommer ny forskning som visar att vårt klimat till och med kan vara idealiskt för solceller. 

5 snabba fakta om solenergi

Här har vi samlat allt du behöver veta om solenergi.

Fakta om solceller

Lär dig det viktigaste om solceller och solpaneler.

Integrerade solceller - vad är det?

Ska du välja utanpåliggande solpaneler, integrerade solceller eller soltakpannor?

Vad är skillnaden på solceller och solfångare?

Vi reder ut begreppen.

Verkningsgrad för solceller och solpaneler

Solcellernas verkningsgrad, eller hur mycket av solens energi de kan konvertera till solel, beror på flera saker:

 • Väderstreck Solceller trivs bäst i söderläge. I rent väst- eller östläge så minskar produktionen med ca 10%. Norrläge rekommenderas inte.

 • Takvinkel Solceller funkar bäst när solstrålarna träffar rakt på solpanelen. Den ideala takvinkeln är därför mellan 30-60 grader. Ett platt tak, med 10 graders takvinkel eller mindre, ger ungefär 10% lägre produktion, därför installerar vi ställningar som vinklar upp solpanelerna på platta tak.

 • Solpanelernas effektivitet Olika typer av solpaneler har olika effekt och verkningsgrad. Monokristallina solcellsmoduler, som ofta är svarta, är effektivast med en verkningsgrad runt 15–22 %. Polykristallina solcellsmoduler, som är blåa, har en verkningsgrad på runt 15–17 %.

 • Solpanelernas temperatur Solceller fungerar bäst när de är svala och har en yttemperatur runt 25⁰ C. Därför är det svenska klimatet perfekt för solceller.

Växelriktaren - solsystemets hjärta

Växelriktaren är central i solcellssystemet och ser till så att du får ut maximal effekt av dina solceller.

Solceller sparar pengar på fyra olika sätt

De pengar du sparar kommer från flera olika håll. Här förklarar vi hur det hänger ihop.

 • Sänkta elkostnader Att du använder din egenproducerade solel innebär förstås att du till viss del är självförsörjande. Behovet av köpt el minskar med i genomsnitt 50%. Till exempel: Förbrukar du 6000 kWh/år och installerar en solcellsanläggning på 6000 W, sparar du cirka 3000 kronor om året.

 • Skattereduktion Du kan få skattereduktion med 60 öre/kWh för den överskottsenergi du matar ut i nätet. Skattereduktion ges inte för fler kilowattimmar än du köper in och för maximalt 30 000 kWh per år.

 • Nätnytta Elnätsbolagen får minskade kostnader för överföring av el i sina nät tack vare din elproduktion, och de ersätter dig för den nytta som din produktion skapar. Hur stor ersättningen blir beror på vilket område du bor i.

 • Såld el Som solcellsproducent konsumerar du ungefär hälften av den el du producerar. Resten kan du sälja till oss. Som elhandelskund hos oss får du bra betalt för din överskottsel, spotpris + 20 öre det första året.*

Så här funkar det att sälja solel

Vi betalar en av marknadens bästa ersättningar: 20 öre plus aktuellt spotpris per kWh det första året.*

Så påverkar solceller miljön

Kvinna som solar mot en husvägg med solceller.

Förnybar solel

Solen är en förnybar energikälla - precis som vind och vatten - och ger inga koldioxidutsläpp. Har du solceller bidrar du aktivt till att minska användandet av jordens ändliga resurser, såsom olja, gas och uran. Den solel som du producerar men inte använder själv säljer du vidare.

så fungerar solceller - solceller närbild

Ren energi i 30 år

Det krävs en del energi att tillverka solceller, men de genererar 4-12 gånger så mycket energi under sin livstid på cirka 30 år. Och vad gäller koldioxidutsläpp, så tar det cirka 12-18 månader innan produktionen av solenergi motsvarar tillverkningen av solcellerna.

Person som installerar solceller på hustak.

Minimalt underhåll

När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående och underhållsfria. Det finns inga rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp, ljud eller lukter.

Så enkelt skaffar du solceller

Hos oss kan alla skaffa solceller. Vi är med dig hela vägen och hjälper dig med allt.

 • 1. Anmäl intresse Gör solcellskalkylen så ringer vi upp dig.

 • 2. Prata med oss Gå genom dina förutsättningar med en av våra experter.

 • 3. Få offert Vi skickar en offert på en optimerad lösning, du skriver under.

Varför välja solceller från E.ON?

 • Lönsamt Våra experter tar fram en optimerad lösning för ditt hus. Om du även är elhandelskund hos oss får du dessutom bra betalt för din överskottsel, spotpris + 20 öre det första året.*

 • Tryggt Vi har installerat solceller i över 20 år och våra solpaneler har 25 års effektgaranti.

 • Enkelt Vi hjälper dig med ALLT, både före, under och efter installationen.

Röster från solcellsägare

Niclas Ljung värmer upp sin pool med hjälp av solceller.

Vi sparar stora pengar på att värma poolen med solenergi.

Niclas Ljung, Malmö

En stor familj i ett stort hus drar mycket energi. Men valet att installera solceller blev en ekonomisk fullträff. Nu kan familjen Ljung i Malmö njuta av varmt vatten i poolen samtidigt som de sparar många tusenlappar.

Gustaf Öholm framför sitt sommarställe på Öland där han installerat solceller på stalltaket.

Solcellerna tillför något positivt till gården.

Gustaf Öholm, Öland

Gustaf visste att Öland är perfekt för solceller, men var rädd att de skulle förfula familjens sommarställe med anor från 1800-talet. Det visade sig dock att solpanelerna smälter väl in i miljön och tillför något positivt till gården.

Eva och Leif Sund framför sin lada i söderläge med solceller på taket.

Har man söderläge ska man inte tveka.

Eva och Leif Sundh, Stora Mellösa

– Er lada i söderläge är idealisk för solceller, tyckte grannen till Leif och Eva Sundh. Nu driver de sitt lilla vandrarhem med solenergi från ladan och paret har även installerat solceller på sitt bostadshus.

Inga-Maj Lundmark framför sitt hus med solceller. Foto: Peter Holgersson AB

Jag tipsar alla jag möter om att skaffa solceller.

Inga-Maj Lundmark, Norrköping

Det är aldrig för sent för solceller. Paret Lundmark, båda över 80 år, skaffade solceller och fick en sprudlande nystart i vardagen. Nu laddar Inga-Maj sin elcykel med ren energi och sprider ordet om solens kraft.

Vanliga frågor om hur solceller fungerar

Hur producerar solcellerna el?

När solljus träffar solpanelen så skapas en elektrisk spänning mellan fram- och baksidan. Den här spänningen bildar en likström. Likströmmen skickas sedan till en växelriktare som monteras i ditt hus. Växelriktaren omvandlar likströmmen till växelström och skickar in den till din elcentral och vidare in i eluttagen i ditt hus. 

Varför välja solceller från E.ON?

1. Lönsamt - Våra experter tar fram en optimerad lösning för ditt hus. Du får också en av marknadens bästa ersättningar för ditt överskott. 2. Tryggt - Vi har installerat solceller i över 20 år och våra solpaneler har 25 års effektgaranti. 3. Enkelt - Vi hjälper dig med ALLT, både före, under och efter installationen.

Trivs solceller i det svenska klimatet?

Ja, det finns ett antal anledningar till varför solceller passar för det svenska klimatet. 1. Vi har högre solinstrålning än vad man kan tro - 2. Solcellerna producerar el även när det inte är soligt - 3. Solceller fungerar bäst när det är svalt - 4. Snö hjälper till att reflektera solen.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller solcellernas verkningsgrad?

Solcellernas verkningsgrad, eller hur mycket av solens energi de kan konvertera till solel, beror på flera saker: 1. Vilket väderstreck solcellerna är riktade - 2. Vilken takvinkel ditt tak har - 3. Dina solpanelernas effektivitet - 4. Dina solpanelers temperatur.

Hur påverkar solceller miljön?

1. Förnybar solel - Solen är en förnybar energikälla - precis som vind och vatten - och ger inga koldioxidutsläpp. 2. Ren energi i 30 år - Det krävs en del energi för att tillverka solceller, men de genererar 4-12 gånger så mycket energi under sin livstid på cirka 30 år. 3. Minimalt underhåll - När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående och underhållsfria.

Räkna

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.

Prata

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Prenumerera på nyhetsbrev ikon

Prenumerera

Få senaste nytt inom solceller.

* Vi köper överskottsproduktionen från din solcellsanläggning, för spotpris + 20 öre per kWh, under maximalt ett års tid, förutsatt att du har köpt solcellsanläggningen genom oss, använder den huvudsakligen för eget bruk, gör av med mer el än du producerar på ett kalenderår, har anläggning med installerad effekt som understiger 43,5 kWp samt har ett pågående elhandelsavtal med oss.