Många drömmer om att minska sitt klimatavtryck och leva mer hållbart. Solceller på taket och elbil är två sätt att göra skillnad – och det går faktiskt att kombinera dem.

Tänk att vakna upp i ett hus laddat med solenergi. Morgonkaffet tillagas med hjälp av solenergi, duschvattnet värms upp av detsamma och när du tar elbilen till jobbet har du laddat upp den med hjälp av solen. Det låter kanske futuristiskt, men det är faktiskt fullt möjligt att skapa sitt eget lilla ekosystem med solenergi.

– Elbilen innehåller ett batteri. Om du ansluter det till ditt hus med solceller kan du ladda upp bilen med den solel som inte hushållet använder, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller och lagringsbatteri på E.ON.

Många har i dag både solceller och laddlösning för elbil hemma i form av en laddbox. De två går utmärkt att kombinera. Laddboxen blir då bara ytterligare ett uttag dit solelen går.

Ta det steg för steg

Att både installera solceller och köpa elbil känns nog som ett både stort och kostsamt steg, men Niklas Johansson understryker att man inte behöver göra allt på en gång utan kan ta det steg för steg.

– Du kan börja med att producera din egen el med hjälp av solceller och tjäna pengar på det, dels genom att du minskar din förbrukning av köpt el, dels genom att sälja tillbaka överskottet till oss, säger Niklas Johansson. Sedan kan du gå vidare till att både lagra och ladda elen i din elbil. Det finns ingen anledning att vänta med solceller tills du har köpt en elbil, du kan skala upp efterhand.

Ladda bilen med fri solenergi

Passa på att välja till en laddbox till ditt solcellspaket och använd din egenproducerade solel till att driva din bil. En smart investering för dig som vill köra både billigt och hållbart.

Testa hur mycket du kan spara

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.