Att solen kan generera elektricitet har vi vetat länge, ända sedan 1839 faktiskt. Men när solen går ner slutar solcellerna att generera el. Med ett solcellsbatteri kan du lagra solenergin på dagen för att använda på kvällen. Det innebär nya möjligheter för den som vill få hushållet mer självförsörjande på el.

Mycket har hänt sedan fransmannen Edmond Becquerel år 1839 upptäckte att solenergi kan omvandlas till elektricitet – men det finns fortfarande utmaningar med teknologin. En av dem är hur elöverskottet effektivt ska lagras för att kunna användas vid tillfällen då solen inte skiner. Tekniken har dock utvecklats snabbt de senaste åren, vilket bland annat resulterat i smarta solcellsbatterier. 

– Våra kunder som investerar i batteri gör det främst av två anledningar: de drivs av den senaste tekniken och de vill ta vara på den solel de själva inte använder. Med nuvarande bidrag är det mer lönsamt med batteri, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.

De smarta solcellsbatterierna kan lagra upp till 3,6 kWh i grundutförande, med möjlighet att bygga ut lagringskapaciteten upp till 9,6 kWh. Trots att solen gått ner har man alltså möjlighet att förse sitt hushåll med grön solel. Och om man producerar mer el än vad batteriet rymmer, säljs det tillbaka till elnätet. På så sätt går ingen solel till spillo.   

Hur fungerar ett solcellsbatteri?

Rent funktionellt fungerar solcellsbatteriet som ett vanligt uppladdningsbart batteri. Solcellerna genererar el som går ut till elnätet om du inte använder elen vid samma tillfälle och du får betalt för den el du säljer. Med ett batteri lagrar du istället överskottet för att använda elen när du behöver den.

Halva priset med grönt rotavdrag

Du som skaffar solcellsbatteri som privatperson kan från och med 1 januari 2021 få grönt rotavdrag, eller skattereduktion på grön teknik, på 49% av kostnaden för arbete och material.*

Mer om skattereduktion på solceller och batteri

Nytt smart batterisystem.

Batteripaket till solceller

Tryggt, enkelt och smart. Tillsammans med Fronius nya smarta växelriktare Symo Gen24 lanserar vi ett batterisystem med solcellsbatteri från BYD, en av världens största batteritillverkare. Batterisystemet kan du också följa i vår app E.ON Home.

Se alla fördelar med ett solcellsbatteri

Det finns flera fördelar med att kombinera solceller med ett solcellsbatteri. Här listar vi de viktigaste.

Prenumera på Solnytt 

Få senaste nytt om solceller och batteri

Man med dator vid köksbord

Se hur mycket du sparar med solceller och få fri offert

Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter. Där kan du även enkelt kontakta oss för att få fri offert på solceller.

* Som privatperson kan du nyttja skattereduktion för grön teknik som innebär ett möjligt avdrag på installationskostnaden för material och arbete, med 14,55% för solceller och 48,50% för batteri, upp till 50 000 kr per år. Erbjudandet förutsätter att du blir beviljad skattereduktion av Skatteverket för grön teknik.