Vad är en solfångare?

Solfångare omvandlar solens energi till varmvatten och värme, så kallad solvärme. Solvärmen kan användas för att värma upp huset, poolen eller varmvatten. Solfångare kan placeras på tak, väggar eller fristående på marken.

Hur fungerar en solfångare? 

Solfångare innehåller en vattenbaserad vätska som värms upp av solen och transporteras till en lagringstank med en värmeväxlare. Värmeväxlaren för över värmen till ditt tappvarmvatten eller dina element. Lagringstanken - eller ackumulatortanken - kan lagra värme från solrika dagar till dagar med mindre sol. Storleken på  tanken bestäms ofta av antalet solfångare. Ju större tank - desto mer värme kan du lagra.

Fördelar med solfångare

Både solceller och solfångare får sin energi från en förnyelsebar energikälla, nämligen solen. Solfångare gör sig bäst som ett komplement till andra uppvärmningssystem och du behöver inte betala lika mycket för uppvärmning av varmvatten och dylikt, åtminstone under årets varma dagar. Solvärme från solfångare kan med fördel även användas i fjärrvärmesystem.

Vad är skillnaden mellan solfångare och solceller?

Det är inte helt lätt att se skillnad på solfångare och solceller, men de har olika användningsområden och tekniken skiljer sig åt. En solfångare omvandlar solenergin till värme, medan solceller omvandlar solceller till elektricitet. Solcellerna, som sitter i solcellspanelerna, kan antingen sitta på ett hustak eller vara monterade med ställningar på marken. Solelen kan användas direkt, lagras i ett solcellsbatteri för senare användning, eller säljas till ett elbolag.

Installation av solfångare

Solfångare installeras på olika sätt beroende på var de ska placeras. Likt integrerade solceller finns det solfångare som är infällda i taket, då tar man bort delar av teglet och ersätter med solfångare. En mer prisvärd installering är de solfångare som placeras utanpå taket. Solfångare kan även installeras på en vägg eller fristående via en ställning på marken. Vi rekommenderar alltid att du tar hjälp av kunniga installatörer för att säkerställa att installationen går till på ett säkert sätt med försäkringar och garantier.

4 fakta om solvärme

Elscooter i solljus.
  • Den teknik som omvandlar solens strålningsenergi till värme kallas för solvärme.
  • Man kan lagra solvärme med hjälp av solfångare som energisamlare.
  • Solvärme ska inte blandas ihop med solcellstekniken för elproduktion.
  • Man brukar kalla träden för "levande solfångare" eftersom de genom sina blad, som vänder sig efter solen, kan omvandla solstrålningen till biomassa.
Man hoppar i poolen med stor badleksak.

När bör man överväga solfångare istället för solceller?

Solfångare är bra för dig som endast vill ha uppvärmning, till exempel om du vill värma upp poolen. Solfångare till pool brukar kosta omkring 5000 kr och för villabruk cirka 30 000 kr, det vill säga en betydligt mindre investering än solceller. Solfångare passar extra bra för pool då de fungerar bäst på sommaren. Uppvärmning genom solfångare kommer under övriga årstider behöva kompletteras med ett annat värmesystem, som till exempel värmepump. Men även om solfångare är mindre skuggkänsliga och har högre verkningsgrad än solceller går de inte riktigt att jämföra. Solceller har en annan konstruktion och ett mer omfattande syfte, att omvandla solenergin till elektricitet som sedan kan användas i hemmet på samma sätt som el i det vanliga elnätet används. Solelen kan därmed såklart även användas för att värma upp ditt hus eller pool. 


 

Halvera elräkningen med solceller

Hos oss kan du köpa solceller - tryggt och enkelt. Solceller är en större investering än solfångare - men en smartare. Du får lägre energikostnader från dag ett och efter cirka 10 år är ditt solcellssystem avbetalat och du gör en ren vinst i ytterligare 20 år. 

Installatör bär på solcellspanel.


 

Testa ditt tak

Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!

Kontakta oss

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Missa inte ett bra erbjudande

Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och  erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.