Minska dina kostnader med solceller

Tycker du att dina elräkningar är för höga? När du väljer att installera solceller på ditt eget tak finns det tusenlappar att tjäna. Det är därför lönsamt med solceller och du kan spara pengar med solceller på flera olika sätt. Nedan listar vi 4 sätt att spara pengar på med hjälp av solceller.

I snitt kan dina solceller halvera dina årliga elkostnader.

Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON

4 sätt att spara pengar med solceller

  • Du köper mindre el Man brukar räkna med att ungefär hälften av den el som man själv producerat med solceller används för eget bruk. Resten kan du sälja tillbaka till ett elhandelsföretag, som till exempel E.ON.

  • Du säljer el Du kan själv välja vilket elhandelsföretag du säljer tillbaka elen till. Som elhandelskund hos oss får du tillbaka en sänkt räkning, enkelt och samlat på en faktura. Vi köper din el för spotpriset plus 20 öre per varje kWh det första året. Som tack för att du hjälper till att producera el till elnätet ersätts du som elproducent med det som kallas för nätnytta. Ersättningen för nätnytta beror på vilket område du bor i.

  • Du får skattereduktion Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kWh som du får tillbaka på din deklaration.

  • Du får ersättning för nätnytta Ditt elnätsbolag får minskade kostnader för överföring av el i sitt nät tack vare din elproduktion, och de ersätter dig för den nytta som din produktion skapar. Hur stor ersättningen blir beror på vilket elområde du bor i.

Köp solpaneler - öka värdet på ditt hus

Det kan ses som en investering att köpa solceller då du kan öka värdet på ditt hus vid försäljning. Du minskar dina fasta månadskostnaderna när du investerar i solceller, vilket är något som många husspekulanter ser positivt på när de ska köpa nytt hus. 

Se hur enkelt du skaffar solceller

 

Spara pengar och lev mer hållbart med din egen solproduktion

Med solceller på taket kan du producera din egen solel. De flesta producerar däremot mer solel än vad de förbrukar, den solelen kan i sin tur säljas tillbaka till elnätet. På så sätt kan du spara pengar på din solproduktion dubbelt upp, dels genom att köpa mindre el och dels genom att sälja överskottet. Men hur mycket kan du då spara?

Niklas Johansson, Business Manager på E.ON inom solceller och solcellsbatterier, menar att besparingen för en solcellsanläggning är beroende av två saker. Dels hur mycket energi som förbrukas i fastigheten och dels hur stor solcellsanläggningen är. I Sverige är energiförbrukningen i snitt ganska hög i och med att uppvärmningen ofta sker indirekt genom el, med till exempel en värmepump.

– Låt säga att du har en elförbrukning på omkring 15 000 kilowattimmar per år, och installerar 40 kvadratmeter solceller så skulle din elräkning minska med cirka 8 000 kronor per år, säger Niklas Johansson.

Ligg på stranden och spara samtidigt pengar

Genom att sälja den el du själv inte använder blir det ytterligare en vinst för dig och miljön.

– Solelen du producerar använder du själv eller så säljer du din överskottsel tillbaka till elnätet. Alltså kan fler få tillgång till förnybar energi – och samtidigt sparar du pengar på det, säger Niklas Johansson.

 I princip kan du alltså ligga på stranden under semestern och samtidigt spara pengar på den solel som produceras och säljs tillbaka till nätet.

– Hos oss får du bra betalt för din överskottsproduktion, spotpris plus 20 öre per kilowattimme det första året. På så vis kan en genomsnittsvilla spara ytterligare några tusenlappar.

 Det finns också ett tredje sätt att spara pengar på sin solenergi.

– Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kilowattimme som du får tillbaka på din deklaration, avslutar Niklas Johansson.

Testa ditt tak och se din besparing

Se hur mycket du kan spara och vad det skulle kosta med solceller på ditt hustak. Det tar bara ett par minuter.