Halvera din elkostnad

Tycker du att dina elräkningar är för höga? Solceller är det bästa sättet att spara pengar på. När du installerar solceller på ditt tak kan du halvera din årliga elkostnad. Vi berättar hur det går till.

Halvera elräkningen - så går det till

Genomsnittlig elkostnad för en villa

Statistiska centralbyrån utgår från att en normal förbrukning för en villa i Sverige är cirka 20 000 kWh/år. Den genomsnittliga elkostnaden för denna villa var under 2020 141 öre/kWh, inkluderat alla elkostnader som elpris, elnätsavgift, energiskatt och moms. Den totala elkostnaden för denna villa blir ca 28 000 kr/år. 

Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå

Genomsnittlig besparing för en villa

Exempelvillan med en elkostnad på 28 000 kr/år skulle kunna spara 15 000 kr/år genom att skaffa vårt standardpaket för solceller, alltså mer än halvera sina årliga elkostnader. Gör solcellskalkylen och se vad du skulle kunna spara. Kalkylen utgår från din villas specifika förutsättningar för solceller och de fyra sätten som solceller sparar pengar åt dig på.

4 sätt att spara med solceller

 • Du köper mindre el
  Med solceller producerar du egen el och därmed minskar du ditt inköpsbehov av el med ungefär hälften. Att bli mer självförsörjande innebär att du inte behöver köpa lika mycket el och du blir mindre påverkad av elmarknadens upp- och nedgångar i pris.
 • Du säljer el
  Den el dina solceller producerar måste användas direkt. Producerar du mer än du förbrukar säljs överskottselen vidare till det elhandelsbolag du väljer. Som elhandelskund hos oss får du tillbaka en sänkt räkning, enkelt och samlat på en faktura. Vi ger dig en riktigt bra ersättning för din sålda överskottsel - spotpris + 20 öre per kWh första året.
 • Du får skattereduktion
  Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kWh som du får tillbaka på din deklaration.
 • Du får ersättning för nätnytta
  Ditt elnätsbolag får minskade kostnader för överföring av el i sitt nät tack vare din elproduktion, och de ersätter dig för den nytta som din produktion skapar. Hur stor ersättningen blir beror på vilket elområde du bor i.


 

Ledningar över en åker

Höga elpriser gör solceller mer lönsamt

Spotpriset på el är rekordhögt i stora delar av landet - och många som bor i villa tampas med höga elräkningar. Med solceller på taket kan du halvera din elkostnad och samtidigt skydda dig mot höga elpriser. Har du solceller behöver du inte köpa in lika mycket el och är därför mindre beroende av hur elpriserna ser ut. Du får också mer betalt för din sålda överskottsel.

Exemplet för hur du halverar din elräkning grundar sig i hur elpriserna såg ut under 2020 – alltså betydligt lägre än läget just nu. Det betyder att du med dagens elpriser ofta kan spara ännu mer på din elräkning och mer än halvera din årliga elkostnad. Läs mer om aktuella elpriser här

Vit villa underifrån med solceller på taket

Köp solpaneler - öka värdet på ditt hus

Solceller på taket är det bästa sättet att spara pengar långsiktigt. Att köpa solceller är en investering då det också ökar värdet på ditt hus vid en försäljning. Du minskar dina fasta månadskostnaderna när du investerar i solceller, vilket är något som många husspekulanter ser positivt på när de ska köpa nytt hus. 

Se hur enkelt du skaffar solceller

 

Frågor och svar om solceller

 • Hur mycket solceller behöver man?

  Det är bra att maximera antal paneler så att du köper lika mycket el som du säljer vidare ut på nätet. En typsik villakund hos oss har ca 30 solpaneler på sitt tak.

 • Hur mycket el producerar solceller?
 • Hur mycket el drar ett hushåll?
 • Ska man vänta med att skaffa solceller?

  Intresset för solceller fortsätter öka, samtidigt verkar vi ha nått ett trendbrott i priserna på solcellspaneler. Experter är övertygade om att panelpriserna inte längre kommer sjunka som historiskt, snarare öka. Samtidigt har vi kommit långt i tekniken. Läs mer om varför du inte ska vänta med solceller här.

Testa ditt tak

Vill du se hur mycket du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara en minut!

Kontakta oss

Vill du prata solceller? Klicka på knappen, fyll i formuläret och låt oss ringa upp dig.
 

Missa inte ett bra erbjudande

Få senaste nytt om solceller, produktnyheter och  erbjudanden genom att prenumerera på nyhetsbrevet Solnytt.