Solpanelernas effekt och verkningsgrad

Solcellernas verkningsgrad, eller hur mycket av solens energi de kan konvertera till solel, beror på flera saker:

 • Väderstreck
  Solceller trivs bäst i söderläge. I rent väst- eller östläge så minskar produktionen med ca 10%. Norrläge rekommenderas inte.
 • Takvinkel
  Solceller funkar bäst när solstrålarna träffar rakt på solpanelen. Den ideala takvinkeln är därför mellan 30-60 grader. Ett platt tak, med 10 graders takvinkel eller mindre, ger ungefär 10% lägre produktion.
 • Solpanelernas effektivitet
  Olika typer av solpaneler har olika effekt och verkningsgrad. Monokristallina solcellsmoduler, som ofta är svarta, är effektivast med en verkningsgrad runt 15–22 %. Polykristallina solcellsmoduler, som är blåa, har en verkningsgrad på runt 15–17 %. Alla våra solcellspaket innehåller monokristallina solcellsmoduler.
 • Solpanelernas temperatur
  Solceller fungerar bäst när de är svala och har en yttemperatur runt 25⁰ C. Därför är det svenska klimatet perfekt för solceller.
 • Val av växelriktare
  Växelriktaren har två viktiga uppgifter: Att omvandla den likström som solcellerna producerar till växelström samt att se till så att du får ut maximal effekt av dina solceller genom att belasta solpanelerna optimalt. Det är stor skillnad på de olika växelriktarna som finns på marknaden, och att du väljer en som håller god kvalitét är centralt för att du ska få ut maximal effekt av dina solpaneler.
Fronius GEN24 växelriktare för solceller

Fronius växelriktare för solceller

I våra solcellspaket ingår växelriktare från Fronius, ett beprövat märke av högsta kvalitet. Vi erbjuder skräddarsydda solcellspaket som är optimerade för just dina förutsättningar. Växelriktare finns i olika storlekar och dimensioneras efter solcellernas sammanlagda effekt.

Halvera elräkningen med solceller

Med solceller på ditt eget tak finns det tusenlappar att spara varje år. Du använder en del av din egenproducerade el direkt, resten säljer du och tjänar pengar på. Lär mer om hur du kan spara pengar på dina solceller.

Solceller på hustak.

Våra solcellspaket

Nu har vi uppgraderat våra solcellspaket. Alla våra solcellspaket är kompletta lösningar med produkter, tjänster, garantier och installation.

Person sitter vid datorn och äter frukost.

Räkna på vad det kostar

Gör solcellskalkylen och få ett estimat på vad solceller kostar. Du får också reda  din ungefärliga månadsbesparing i kronor om du väljer att installera solceller.