Låt oss presentera E.ON Elna™

Här är din nya trogna vän på vägen mot ökad kontroll och minskad energiförbrukning. 

Elna är en smart tjänst i E.ON-appen som analyserar hushållets energianvändning dygnet runt. På så sätt får du större möjligheter att hålla koll och göra medvetna val som hjälper dig att spara energi och sänka dina energikostnader. Installera bara Elna-dongeln i din elmätare och koppla den till appen, sen är du igång!

Familjen Jarny ställer om

7-barnsfamiljen i Svedala har fått uppdraget av E.ON att vara med i ett spännande experiment där de ska se över sin energi­förbrukning. #kilowattförkilowatt. Till sin hjälp har de E.ON Elna™.

Beställ E.ON Elna™

För att beställa E.ON Elna™ och få bästa möjliga kundupplevelse behöver du just nu:

 • Vara elhandelskund och bo inom E.ONs elnät

  Håll utkik, så småningom kommer även elhandelskunder utanför E.ONs elnät ha möjlighet att beställa E.ON Elna™.

 • Bo i villa
 • Ha en ny smart elmätare installerad, utrustad med HAN-port (RJ12)
 • Ha WiFi 2,4 GHz ut till den smarta elmätaren

E.ON Elna™ är kostnadsfri (värde 1 095 kronor).

Kampanjen gäller så länge lagret räcker eller till och med den 31 december 2022.

Ta kontroll med E.ON Elna™

Drar frysen mer el än den borde? Är det mycket apparater som står på dygnet runt?  Hur stor del av elräkningen står egentligen värmen för? Genom att samla in mängder av data från din elmätare kan Elna analysera och visa dig hur energiförbrukningen är fördelad i ditt hem. Det ger dig chansen att ta kontrollen över din energianvändning. All information du behöver samlas i E.ON-appen, där du får en tydlig och detaljerad överblick – smart och enkelt.

En ny värld av möjligheter 

Elna har många smarta funktioner och fördelar. Här listar vi de viktigaste:

 • Realtidsförbrukning med graf

  Se din aktuella förbrukning i realtid (effekt, W).

 • Låg, medel eller hög förbrukning

  Få en indikation på vilken nivå din förbrukning (effekt, W) befinner sig på – låg, mellan eller hög jämfört med de senaste 7 dagarna. Varje nivå kommer också med förklarande vyer kring förbrukningen.

 • Kategoriserad förbrukning

  Se din förbrukning nedbruten i upp till 14 olika kategorier, exempelvis: alltid på, kylskåp, tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare, spis, värmepump och elbil/laddare.

 • Min Energi

  Se hushållets energianvändning per kategori och över tid – titta på dag, vecka, månad eller år och jämför med tidigare förbrukning.

Det här är en betaversion. Det sker löpande förbättringar och nya funktioner lanseras kontinuerligt.

Tre olika vyer av Elna i appen

Tips för att minska din förbrukning

Med Elna kan du hålla koll och du får chansen att agera där du ser att det kan göra skillnad. Vi har samlat några av våra mest effektiva energispartips, som Elna kan hjälpa dig att hålla bättre koll på.

Så fungerar E.ON Elna™

Elna är en smart tjänst som visar din energianvändning uppdelad på olika energikategorier. Det sker genom att Elna analyserar ditt hushålls elförbrukning med så kallad AI, artificiell intelligens. Detta innebär att Elna hela tiden lär sig mer baserat på din förbrukning över tid. Till sin hjälp har Elna också en databas med förbrukningsprofiler på vitvaror och annan elektronik som din förbrukning matchas mot.

Efter hand kommer du få mer träffsäkra värden* och se fler vyer i appen. Elna blir aldrig helt färdiglärd utan fortsätter hela tiden att lära sig mer utefter hur förändringar sker i ditt hem eller i din förbrukning. 

För att få ut det mesta av Elna, behöver du fylla i en hushållsprofil med information om till exempel när huset är byggt och vilken typ av uppvärmning ni har.

*Elna är en guide och ett verktyg för att hjälpa dig och ditt hushåll med elförbrukningen. Tjänsten bygger på analys av hushållets förbrukning och ersätter inte smartpluggar eller lokala mätenheter i mätnoggrannhet.

Enkel installation 

Hela idén med Elna är att förenkla energianvändningen för dig som kund. Elna är inte bara enkel att använda och förstå, dongeln är dessutom väldigt enkel att installera. Efter att du tecknat Elna så får du Elna-dongeln hemskickad till dig med posten. Sen är det bara att plugga in dongeln i din elmätare, följa instruktionerna och sen är du igång. 

Så installerar du E.ON Elna™

 • Steg 1: Ladda ner E.ON-appen
  Sök “E.ON” i App Store eller Google Play, för att ladda ner E.ON-appen.
 • Steg 2: Koppla in Elna

  Koppla in dongeln i HAN-porten på din elmätare (se bild). För att Elna ska kunna kommunicera med din elmätare behöver anslutningen (HAN-porten) vara aktiverad. Du kan aktivera anslutningen själv i appen under installationen av Elna eller på Mitt E.ON.

Bild som visar var du kopplar in E.ON Elna i HAN-porten på din smarta elmätare.
 • Steg 3: Konfigurera/ställ in E.ON-appen

  Du blir guidad genom installationens olika steg i appen, där kopplar du också Elna-dongeln till Bluetooth och WiFi. Till sist ska du konfigurera Elna genom att fylla i uppgifter om ditt hem och dina vitvaror. Tänk på att ju noggrannare du är här, desto fler av dina vitvaror kan Elna identifiera och visa.

När du är klar med installationen är det dags för dig att lära känna Elna. Och för Elna är det dags att lära känna dig och ditt hushålls förbrukning. Eftersom Elna bygger på avancerad AI-teknik (artificiell intelligens) tar det några månader innan mjukvaran kan dina förbrukningsmönster fullt ut.

E.ON Elna™ dongeln – teknisk specifikation

 • Strömförsörjning: 5VDC, 250 mA
 • Anslutning elmätare: RJ12
 • Intern strömförbrukning: normal 75 mW, högt 800 mW
 • Uppkoppling: WLAN WiFi – 2.4 GHz b/g/n, BT4.2/ BLE 2.4 GHz
 • Storlek (H, B, D): 133 x 42 x 10 mm
 • Vikt: 15 g
 • Kabellängd: 60 mm
 • Kapslingsklassning: IP20 (ej vattentät)
 • Max arbetstemperatur: 75°C
 • Lysdiod visar Elna-dongelns status
Instruktioner för E.ON Elna

Har du inte fått din smarta elmätare ännu? 

Mellan år 2020 och 2024 installerar vi 1 000 smarta elmätare om dagen runtom i Sverige. Vi kommer att kontakta dig när det är din tur och föreslå en tid för bytet. 

Har du E.ON som nätleverantör? Se här när vi byter elmätare i ditt område och hur det går till

Läs mer om hur din smarta elmätare fungerar

Installatörsbil för mätarbyte

Vanliga frågor

Behörighet/installation

Vad krävs för att kunna ha Elna?

För bästa möjliga kundupplevelse behöver du just nu vara elhandelkund hos E.ON och bo i villa inom E.ONs elnät för att kunna skaffa Elna. Du måste också ha en ny smart elmätare installerad, utrustad med HAN-port (RJ12). För att en installerad Elna ska kunna skicka data behövs kontakt med hushållets router och WiFi 2,4 GHz.

Håll utkik, så småningom kommer även elhandelskunder utanför E.ONs elnät ha möjlighet att beställa E.ON Elna. 

Vad är en HAN-port?

HAN-porten (Home Area Network) är det lokala kundgränssnittet, som sitter under en lucka på din nya elmätare. Den består av ett RJ12-uttag där du kan koppla in Elna-dongeln för att få ut alla dina olika mätvärden.

Måste HAN-porten aktiveras för att tjänsten ska fungera?

Ja, du aktiverar själv HAN-porten i samband med installationen, som görs i E.ON-appen. Det kan även göras på Mitt E.ON innan du får Elna-dongeln.

WiFi-signalen är ganska svag där min mätare sitter. Hur kan jag göra för att optimera förutsättningarna för att Elna ska fungera?

Om elmätaren står i ett plåtskåp kan det innebära utmaningar med täckningen. Det går att köpa en förstärkare till din router eller en egen förlängningskabel till HAN-portuttaget i elektronikhandeln.

Jag bor i lägenhet och skulle vilja använda tjänsten, går det?

Elna är utformad för villakunder och för tillfället kan vi inte erbjuda den till lägenhetskunder.

Tjänsten/Övrigt

Kostar tjänsten något för mig som kund?

Nej, Elna är kostnadsfri för dig som E.ON-kund. Du betalar varken för tjänsten eller för porto. Detta gäller under kampanjen fram till och med den 31 december 2022 eller så länge lagret räcker.

Behöver jag säga upp tjänsten vid flytt eller leverantörsbyte?

Du behöver inte säga upp tjänsten. Vid flytt eller leverantörsbyte upphör tjänsten per automatik.

Förbrukning

Hur lång tid tar det för Elna att lära sig mitt förbrukningsmönster?

Det kan ta några månader efter att profilen är komplett ifylld (fas 2 av installationen) innan den är helt inläst på din förbrukning. Men nya kategorier kommer att introduceras stegvis under inlärningsperioden. 

Vad händer om mitt förbrukningsmönster ändras, till exempel om jag byter uppvärmningssätt, köper elbil eller installerar pool?

När du lägger till en produkt i tjänsten sätts en ny inlärning igång.

Hur fungerar det om inlärningsperioden är på sommaren och mitt förbrukningsmönster sedan ser helt annorlunda ut på vintern, behöver tjänsten genomföra en ny träningsprocess då?

Det blir inte en ny inlärningsperiod, Elna finjusterar och lär sig kontinuerligt.

Måste jag uppdatera i appen varje gång jag köper nya vitvaror och elektronik?

Ja, det rekommenderas att uppdatera inställningarna när du köper nytt för att få en så exakt bild som möjligt.