Fler företag vill etablera sig eller expandera i städerna, fler vill kunna ladda sin elbil, producera sin egen solel och åka tåg. Det gör att efterfrågan på el ökar. Därför satsar vi på att bygga ut och förbättra elnätet i hela Sverige. Från 1 januari 2020 till 31 december 2023 investerar E.ON 16 miljarder kronor för att bygga ett elnät för framtiden, som gör det möjligt för Sverige att växa med hjälp av förnybar energi. Nedan ser du exempel på våra elnätsinvesteringar runtom i Sverige.

Få koll på projekt i lokalnätet 

Är du nyfiken på vad vi har på gång för att förbättra i lokalnätet? I Projektkollen hittar du information om våra investeringar i elnätet. 

Våra investeringar 2022

Vill du se vad vi gör i år? Här har vi samlat exempel på de kommuner vi investerar i under 2022.

Kraftledning över skog

Elnätsinvesteringar i södra Sverige

Transformatorstation förstärks i Västra Hammnen, Malmö

Västra hamnen i Malmö fortsätter att växa och utvecklas. För att framtidssäkra elleveransen förstärker vi nu en befintlig transformatorstation med ny anläggning inuti.

Vädersäkring av Vetlandas landsbygd snart klar

Vårt arbete med att vädersäkra elnätet kring Vetlanda närmar sig sitt slut. Av 200 mil ledningar återstår nu endast 5 mil. Investeringar som har lett till minskade antal strömavbrott.

Vädersäkring av elnätet i Gryts skärgård

Vi är i full gång och vädersäkrar elnätet till Harstena med omnejd och skapar möjligheter för en fortsatt levande skärgård.

Modernisering av elnätsstationen i Mörarp

Vart 40-50:e år behöver elnätsstationer uppgraderas. Vår senaste uppgradering gjordes i Mörarp och ger nu en säker elleverans till 350 000 invånare i området.

Satsning på elnätet i Blekinge skärgård

Invånarna i skärgården utanför Karlskrona får ett mer kraftfullt elnät när vi byter ut äldre ledningar och vädersäkrar elnätet.

Moderniserat elnät på Öland

Ombyggnationen av regionnätsstationen utanför Mörbylånga har ökat kapaciteten, leveranssäkerheten och möjliggör energiomställningen på Öland och i regionen.

Infrastruktur i Norrköpings nya bostadsområde

Den nya stadsdelen Inre Hamnen i Norrköping har börjat ta form. Vi är igång med infrastrukturarbetet och satsar fyra miljoner kronor på elförsörjningen.

Byte av transformatorer i Nässjö

Nu ökar vi kapaciteten för elförsörjningen på Småländska höglandet, samtidigt som vi involverar närmare 50 lokala entreprenörer för olika arbeten.

Elnätsinvesteringar i mellersta Sverige

Säkrare elnät i Österåker

Vi arbetar långsiktigt med att förbättra eltillförseln och säkerheten i Österåkers elnät, bland annat genom att byta ut kablarna för att öka kapaciteten. 

Så ökar vi kapaciteten i Örebro

Det råder byggboom i Örebro. Därför investerar vi 100 miljoner kronor de närmaste åren för att öka kapaciteten och se till att antalet strömavbrott blir färre i staden.

Danderyd får förstärkt elnät

Under 2020 investerar vi 20 miljoner kronor för att förstärka elnätet i Enebyberg, Danderyd, som berör cirka 2000 invånare.

Förstärkt elnät i Kungsängen

Under 2020 genomförde vi ett stort arbete med att förstärka det lokala elnätet i Kungsängen i nordvästra Stockholm.

Elnätsinvesteringar i norra Sverige

Ny regionnätsledning i Sollefteå

I Näsåker, i Sollefteå kommun, förstärker vi nu elnätet med ett nytt ställverk och en ny regionnätsledning. Stolparna har extra breda stolpreglar för att skydda områdets stora fåglar.

Reservledning säkrar elleveransen till Sollefteå

Nu bygger vi en nästan sju kilometer lång reservledning till Sollefteå. Ledningen kommer att förstärka elleveranserna och minska risken för strömavbrott.

Ny kontrollbyggnad i Granlo

Regionnätsstationen i Granlo utanför Sundsvall har fått en ny kontrollbyggnad och kontrollutrustning.

Ny elanslutning till Hästkullen vindkraftspark

Vi har just färdigställt elledningen till Hästkullen, den nya vindkraftsparken som kan leverera motsvarande halva Sundsvalls effektbehov.

Så löser vi kapacitetsbristen

Förutom att bygga ut och förbättra elnäten, har vi flera innovations- och utvecklingsprojekt igång tillsammans med andra aktörer som ska ge oss möjligheter till att skapa en elnätskapacitet som håller för framtiden.

Elnätsledningar på grön åker