Fler företag vill etablera sig eller expandera i städerna, fler vill kunna ladda sin elbil, producera sin egen solel och åka tåg. Det gör att efterfrågan på el ökar. Därför satsar vi på att bygga ut och förbättra elnätet i hela Sverige. Från 1 januari 2020 till 31 december 2023 investerar E.ON 16 miljarder kronor för att bygga ett elnät för framtiden, som gör det möjligt för Sverige att växa med hjälp av förnybar energi. Nedan ser du exempel på våra elnätsinvesteringar runtom i Sverige.

Få koll på projekt i lokalnätet 

Är du nyfiken på vad vi har på gång för att förbättra i lokalnätet? I Projektkollen hittar du information om våra investeringar i elnätet. 

Våra investeringar 2022

Vill du se vad vi gör i år? Här har vi samlat exempel på de kommuner vi investerar i under 2022.

Kraftledning över skog

Elnätsinvesteringar i södra Sverige

Satsning i Osby skapar förutsättningar för hållbar tillväxt i kommunen 

Med en ny mottagningsstation i Osby fördubblar E.ON elkapaciteten i kommunen. Satsningen skapar förutsättningar för en hållbar tillväxt under många år framöver.

E.ON ansluter Sydsveriges största vindkraftsatsning till elnätet 

I det så kallade Uppvidingeklustret i Småland växer just nu Sydsveriges största vindkraftpark fram. Med en jätteinvestering, initialt nästan en halv miljard kronor, ska E.ON på sikt ansluta 700 megawatt förnybar vindkraft till elnätet.

Ny kraftledning mellan Kisa och Vimmerby ökar kapaciteten i regionen 

För att öka kapaciteten, säkra framtidens behov av el samt minska risken för strömavbrott bygger E.ON en ny 130 kilovoltledning mellan Kisa och Vimmerby.

Satsning på elnätet i Blekinge skärgård

Invånarna i skärgården utanför Karlskrona får ett mer kraftfullt elnät när vi byter ut äldre ledningar och vädersäkrar elnätet.

Moderniserat elnät på Öland

Ombyggnationen av regionnätsstationen utanför Mörbylånga har ökat kapaciteten, leveranssäkerheten och möjliggör energiomställningen på Öland och i regionen.

Elnätsinvesteringar i mellersta Sverige

Infrastruktur i Norrköpings nya bostadsområde

Den nya stadsdelen Inre Hamnen i Norrköping har börjat ta form. Vi är igång med infrastrukturarbetet och satsar fyra miljoner kronor på elförsörjningen.

Så ökar vi kapaciteten i Örebro

Det råder byggboom i Örebro. Därför investerar vi 100 miljoner kronor de närmaste åren för att öka kapaciteten och se till att antalet strömavbrott blir färre i staden.

Fördelningsstation möjliggör fortsatt tillväxt i Järfälla kommun

I september 2022 invigde Vattenfall och E.ON en ny regionnäts- samt fördelningsstation i Barkarby. Stationen har en avgörande betydelse för Järfälla kommuns fortsatta utveckling, inte minst utbyggnaden av Barkarbystaden.

Elnätsinvesteringar i norra Sverige

Megastora elanslutningar av industrier och vindkraftparker

Den gröna omställningen i norra Sverige går framåt i en rasande fart! På E.ON möjliggör vi omställningen genom att ansluta vindkraftparker och industrier.

Ny regionnätsledning i Sundsvalls kommun tryggar elleveranserna 

För att säkerställa elleveranserna för drygt 2 000 kunder i och runt Skallböle i Matfors och Nederede i Stöde, bygger vi nu en helt ny regionnätsledning.

Flytt av regionnätsledningar i Sundsvall

I centrala Sundsvall pågår just nu arbete med fem större ledningsflyttar. De fem är: Bosvedjan, Granloholm, Bandsjö – Granlo, Öråker – Korsta och Korsta – Ortviken.

Så löser vi kapacitetsbristen

Förutom att bygga ut och förbättra elnäten, har vi flera innovations- och utvecklingsprojekt igång tillsammans med andra aktörer som ska ge oss möjligheter till att skapa en elnätskapacitet som håller för framtiden.

Elnätsledningar på grön åker